Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága lezárta a vélt orosz beavatkozás vizsgálatát

Külföld, 2018.03.23

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága formálisan is lezárta helyi idő szerint csütörtökön a 2016-os amerikai választási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozás vizsgálatát.

A bizottság republikánus tagjai már korábban arra jutottak, hogy nincsenek bizonyítékok orosz beavatkozásra és arra sem, hogy Donald Trump választási kampányának munkatársai összejátszottak volna orosz tisztségviselőkkel. E megállapításukat március 13-án közleményben nyilvánosságra is hozták, ám a bizottság demokrata párti képviselői vitatták a megállapítást, és folytatni szerették volna a vizsgálódást.

A csütörtöki bizottsági szavazáson lényegében e korábbi állásfoglalásukat erősítették meg a republikánusok, és mivel a bizottság vizsgálatot folytató paneljében többségük van, a szavazással a bizottság formálisan is lezárta a vizsgálatot. A bizottság vezetője, Devin Nunes kaliforniai képviselő bejelentette: a jelentést nemsokára nyilvánosságra hozzák.

A voksolás párthovatartozástól függően alakult: a demokrata párti bizottsági tagok nem szavazták meg a jelentést, és kilátásba helyezték, hogy nyilvánosságra hozzák saját jelentésüket. "A republikánus többséget nem érdekelte a vizsgálatok folytatása, még akkor sem, amikor a bizottság munkájának hiányosságai az elmúlt héten nyilvánvalókká váltak" - fogalmazott újságíróknak Adam Schiff, a bizottság vezető demokrata párti politikusa. Devin Nunes leszögezte: a bizottság jelentése több mint hetven tanú meghallgatásán és több mint háromszázezer dokumentum átvizsgálásán alapul.

Március 13-án nyilvánosságra hozott közleményükben a republikánus politikusok már leszögezték: abban egyetértenek, hogy Oroszország propagandaanyagokkal és hamis hírek terjesztésével megpróbálta befolyásolni a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatot, de nem találtak bizonyítékot konkrét beavatkozásra, valamint a Trump-kampánycsapat tagjai és oroszok közötti összejátszásra. Mike Conaway, texasi republikánus képviselő akkor újságíróknak így fogalmazott: abban egyetértenek a legfőbb amerikai hírszerző ügynökségekkel, hogy az oroszok megpróbáltak beavatkozni a választási folyamatba, de nem értenek egyet azzal a hírszerző ügynökségek által hangoztatott "narratívával, hogy megpróbálták volna Trumpot segíteni".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!