Az amerikai képviselőházban leszavazták a kompromisszumos törvényjavaslatot a bevándorlásról

Külföld, 2018.06.27

Az amerikai képviselőházban leszavazták szerdán a kompromisszumos törvényjavaslatot a bevándorlásról.

A törvényjavaslatot a republikánus képviselők terjesztették elő, igaz, már az előterjesztéskor sem fűztek sok reményt az elfogadásához.

A javaslat - az elnök kifejezett kérésére - pénzügyi alapot biztosított volna az amerikai-mexikói határon elfogott és gyermekeiktől elválasztott illegális bevándorló családok egyesítéséhez, és egyúttal rendezte volna az évekkel korábban illegális bevándorlók gyermekeiként az Egyesült Államokba érkezett és ott felnőtt fiatalok (az úgynevezett "álmodozók") nemzedékének a helyzetét is, megnyitva előttük az utat az amerikai állampolgárság megszerzéséhez. A törvényjavaslatban szerepelt az amerikai-mexikói határon felhúzandó fal felépítésének finanszírozása is.

A republikánus többségű képviselőház 301:121 arányban vetette el a törvényjavaslatot.

Donald Trump a Fehér Házban újságíróknak reagált a szavazásra, s megismételte korábban hangoztatott álláspontját: a törvényhozóknak vagy el kellett volna fogadniuk a bevándorlási törvényt, vagy egy teljesen új változattal kellett volna előállniuk. Az elnök még a múlt héten - egy másik, keményebbnek nevezett bevándorlási törvény javaslatának elvetésekor - azt mondta: a törvényhozóknak "nem kellene vesztegetniük az idejüket", hanem várják meg az őszi félidős választásokat, amikor az elnök reményei szerint még nagyobb republikánus többség lesz a kongresszusban, és akkor terjesszenek elő egy teljesen új javaslatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!