Az amerikai kormány aggodalmát fejezte ki az orosz alkotmánymódosítási népszavazás miatt

Külföld, 2020.07.02

Az amerikai kormányzat "aggodalmát" fejezte ki az orosz alkotmánymódosításról tartott népszavazás körülményei miatt - jelentette ki sajtótájékoztatóján Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő csütörtökön.

Ortagus leszögezte: az amerikai kormányzat aggasztónak tartja azokat az információkat, amelyek szerint Moszkva "erőfeszítéseket tett a szavazás eredményének manipulálására". Ilyen erőfeszítésekként említette a választók korlátozását vagy kényszerítését, a referendum ellenzőinek megfélemlítését és a független választási megfigyelőket érintő megszorításokat. A szóvivő sem konkrét példát, sem az információforrásokat nem említett.

Hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államokat "különösen nyugtalanítja" maga az alkotmánymódosítás is, amely "potenciálisan lehetővé teszi Putyin elnök számára, hogy 2036-ig hatalomban maradjon".

"Az egész világon és az Egyesült Államokban is, elvből ellenezzük azokat az alkotmánymódosításokat, amelyek elnökök hatalomban maradását, vagy mandátumuk meghosszabbítását segítik elő, különösen akkor, amikor hiányoznak a demokratikus, szabad és igazságos folyamathoz szükséges feltételek" - fogalmazott Morgan Ortagus.

Oroszországban kedden népszavazáson voksoltak az alkotmány módosításáról, és a választásra jogosultak kétharmada támogatta a Vlagyimir Putyin elnök 2036-ig történő hatalmon maradását célzó változtatást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!