Az amerikai kormány szankciókat léptetett életbe a szíriai elnök idősebbik fiával szemben

Külföld, 2020.07.29

Az amerikai kormány szankciókat léptetett életbe Bassár el-Aszad szíriai elnök idősebbik fiával szemben - jelentette be amerikai pénzügyminisztérium szerdán.

A büntető intézkedés értelmében a 18 éves Hafez el-Aszad nem léphet be az Egyesült Államok területére, illetve esetleges amerikai vagyonát zárolják. Édesanyját, Aszma el-Aszadot júniusban hasonló szankcióval sújtották. A szíriai elnök ellen 2011 júniusában léptettek életbe szankciókat.

A pénzügyminisztérium közleménye szerint az amerikai kormányzat nemcsak Hafez el-Aszad ellen léptetett életbe büntető intézkedéseket, hanem szankciót hozott összesen 14 szíriai vállalat és személy, továbbá a Szíriai Arab Hadsereg egyik egysége ellen is.

Az indoklás szerint a büntető intézkedéseket a 2019 decemberében hatályba lépett, úgynevezett Caesar Törvény értelmében szabták ki. Ez a törvény szankcionál mindenkit, aki "megkönnyíti az Aszad-rezsimnek a különböző javakhoz, szolgáltatásokhoz való hozzájutást, továbbá a rezsim katonai tevékenységét, olaj-és gáziparát segítő technológiák beszerzését". A törvény egyben szankciókkal sújtja azokat is, akik "az újjáépítésben történő részvétel révén hasznot húznak a szíriai konfliktusból".

"Itt az ideje véget vetni Aszad szükségtelen és brutális háborújának. Mindenekelőtt ez a célja szankcióinknak" - fogalmazott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter abban a közleményben, amelyet a szankciós intézkedések nyilvánosságra hozatala után tett közzé.

Az Egyesült Államok - és az Európai Unió is - már korábban befagyasztott a szíriai állam és több száz szíriai vállalat és személy vagyonát. Washington megtiltotta a Szíriába irányuló exportot és beruházásokat, valamint az olajtermékekkel kapcsolatos tranzakciókat.

Az új szankciók a szíriai gazdaság több ágazatát érintik, és vagyonbefagyasztást helyeznek kilátásba hovatartozástól és állampolgárságtól függetlenül mindenkinek, aki az Szíriával az érintett szektorokban üzleti-gazdasági kapcsolatban áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!