Az amerikai kormány szankciót vezetett be öt iráni atomtudós ellen

Külföld, 2020.03.18

Az amerikai kormány szankciót  léptetett életbe öt iráni atomtudós ellen - jelentette be szerdán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

A miniszter szerint az öt atomtudós részt vett Irán 2004 előtti atomfegyver-programjában), és "mind a mai napig a rezsim szolgálatában áll." Az atomfegyver kifejlesztését célzó "Amad Tervet" a perzsa állam 1989-ben bocsátotta útjára, de a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) szerint 2003 végén leállította.

Mike Pompeo nyilatkozatában leszögezte, hogy Teherán a terv leállítása után "megőrizte az Amad-korszak eredményeit és az abban részt vett atomtudósokat, köztük az említett öt személyt".

Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta: mivel Irán korábbi nukleáris tevékenységét illetően változatlanul sok a megválaszolatlan kérdés, az Egyesült Államok elvárja, hogy Teherán atomfegyver kifejlesztésére vonatkozó korábbi programjával kapcsolatos valamennyi tevékenységét "teljes mértékben és tisztességesen feltárja". Pompeo utalt arra is, hogy az IAEA jelenleg is vizsgálja, hogy Iránban egy eddig meg nem jelölt helyszínen hol dúsítottak uránt. Az IAEA szerint uránrészecskéket lehetett azonosítani.

Pompeo szerint "a nukleáris részecskék jelenléte jelzi, hogy valószínűsíthetően be nem jelentett nukleáris tevékenység folyik" az országban.

Iránnak "teljes átláthatóságot" kell biztosítania az IAEA és a nemzetközi közösség felé - hangoztatta Pompeo.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!