Az amerikai kormány újabb négy kínai sajtóorgánumot nyilvánít "külföldi diplomáciai missziónak"

Külföld, 2020.06.22

Az amerikai kormány újabb négy kínai sajtóorgánumot nyilvánít "külföldi diplomáciai missziónak" - jelentette be hétfőn kiadott közleményében Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő.

Az átminősítés a Kínai Központi Televíziót (CCTV), a Hszinhua hírügynökséget, a People's Daily napilapot (amely a Kínai Kommunista Párt napilapjának, a Zsenmin Zsipaónak az angol nyelvű kiadása) és a Global Times című, nemzetközi kérdésekkel foglalkozó kínai lapot érinti.

Az amerikai külügyi közlemény szerint ezeknek a sajtótermékeknek "meg kell felelniük bizonyos olyan adminisztratív követelményeknek, amelyek az Egyesült Államokban lévő külföldi nagykövetségekre és konzulátusokra is érvényesek".

A közlemény kiadása előtt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Twitteren azt írta: "a Kínai Kommunista Párt által irányított, az Egyesült Államokban tevékenykedő négy entitás nagyobb átláthatóságának biztosítása érdekében azt kértem, hogy a Kínai Népköztársaság e négy propagandaszervét minősítsék át külföldi diplomáciai misszióvá".

Az amerikai külügyminiszter kelet-ázsiai ügyekért felelős helyettese, David Stilwell újságírókkal közölte, hogy az átminősítés értelmében listát kell benyújtaniuk az amerikai külügyminisztériumhoz a hozzájuk tartozó ingatlanokról és az alkalmazottjaikról.

Az amerikai kormányzat idén februárban már öt másik kínai sajtóorgánum ellen hozott hasonló korlátozó intézkedést, miután Peking kiutasította a The Wall Street Journal című amerikai lap három tudósítóját, mert Kínát bíráló cikket jelentetett meg. A februári amerikai döntés után Kína a The Washington Post és a The New York Times című lapok újságíróit is kiutasította az országból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!