Az amerikai kormányzat nem hoz létre új szervezetet Kína beruházásainak ellenőrzésére

Külföld, 2018.06.27

Az amerikai kormányzat nem hoz létre új szervezetet az Egyesült Államokban tervezett kínai beruházások ellenőrzésére - közölték Washingtonban kormányzati források.

Korábban Donald Trump elnöki rendeletet fontolgatott, amely új szervezet létrehozásával szigorúbban ellenőrizte volna a kínaiak amerikai beruházásait. A kormányzat azonban - hosszú hónapok belső vitái után - úgy döntött, hogy továbbra is a már meglévő törvényekre és az Egyesült Államokban tervezett külföldi beruházásokat vizsgáló bizottság (CFIUS) munkájára támaszkodik, és e bizottság jogköreit bővítik inkább.

Elemzők a döntést úgy értékelik, hogy a Trump-kormányzat a "puhább megoldást" választotta. Az elnöki rendelet helyett "a már meglévő törvények alkalmazása a lehető legjobb módszer az amerikai technológia védelmére" - idézte a sajtót a döntésről tájékoztató, de neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőt a The Wall Street Journal.

A tisztségviselő azt is elmondta, hogy a kormányzat a törvényhozással együttműködve támogatja azt a már meg is szavazott kétpárti törvényjavaslatot, amely bővíti a külföldi beruházások nemzetbiztonsági vizsgálatát végző CFIUS jogköreit. Hozzátette: "ez erős és hatékony mechanizmust" biztosít Peking amerikai technológiai cégek felvásárlására irányuló kísérleteinek megakadályozására.

Donald Trump közleményt adott ki, amelyben a többi között leszögezte: "a törvényhozás megnöveli képességünket, hogy megvédhessük a külföldi beruházások jelentette fenyegetésektől az Egyesült Államokat, miközben változatlanul megőrizzük országunk erőteljes és nyitott beruházási környezetét". Az elnök leszögezte: az elfogadott törvény törvényerőre emelkedésekor azonnal utasítást ad "a kritikus technológiai ágazatokban tervezett állami beruházások" figyelemmel kísérésére és a szellemi tulajdonra vonatkozó kínai gyakorlat feltárására.

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerdán a CNBC televíziónak adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy a CFIUS jogköreinek bővítése nem egyedül a kínai beruházások ellenőrzésére irányul, de kétségtelenül lehetőséget ad arra is, hogy az Egyesült Államok figyelemmel kísérje a Kínában működő amerikai-kínai vegyesvállalatok működését, s azt a kínai gyakorlatot, mely érzékeny amerikai technológiák átadására kényszeríti az amerikai partnereket. Mnuchin közölte: a CFIUS-nak korábban arra volt ugyan jogköre, hogy egy Amerikában tervezett kínai beruházást megakadályozzon, de a Kínában létrehozott amerikai-kínai vegyesvállalat működésének ellenőrzésére már nem terjedt ki a hatásköre. Ez most megváltozik - hangoztatta a tárcavezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!