Az amerikai külügyminiszter terrorellenes intézkedésekre szólította fel az új pakisztáni kormányfőt

Külföld, 2018.08.24

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter terrorellenes intézkedésekre szólította fel péntekre virradóra az új pakisztáni kormányfőt, Imran Hánt.

Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő azt közölte, hogy Mike Pompeo külügyminiszter telefonon egyeztetett Imran Hánnal, és "határozott intézkedésekre" sürgette őt a Pakisztán területéről támadásokat intéző terroristák ellen.

Mint Nauert fogalmazott, Mike Pompeo "kifejezte hajlandóságát arra, hogy együtt dolgozzanak az új kormánnyal a gyümölcsöző kétoldalú kapcsolatok érdekében". A szóvivő hozzátette: az amerikai diplomácia irányítója kiemelte Pakisztán "kulcsszerepét az afganisztáni békefolyamat előmozdításában".

Washington korábban nem egyszer azt vetette a pakisztáni vezetés szemére, hogy nem vesz tudomást az afganisztáni határ mentén tevékenykedő és onnan támadásokat intéző dzsihadisták ellen, sőt, alkalmasint együtt is működik velük. Az Egyesült Államok főként az afganisztáni tálibokhoz köthető, úgynevezett Hakkáni-hálózat dzsihadistái és a pakisztáni titkosszolgálat közötti vélelmezett együttműködést kifogásolta. Ezt az együttműködést, vagy akár csak a dzsihadisták hallgatólagos támogatását is, Iszlámábád mindig cáfolta. Az amerikai-pakisztáni viszony idén januárban feszültebb lett. Donald Trump amerikai elnök ugyanis "hazugsággal" és "kettős játékkal" vádolta meg a terrorellenes küzdelemben Pakisztánt, és fel is függesztette a több százmillió dolláros katonai segélyt a dél-ázsiai országnak. Imran Hán, az új kormányfő - aki korábban évtizedekig élt az Egyesült Királyságban és krikettsztár volt - többször is kifejezte óhaját a tárgyalásokra a pakisztáni földön csak "lázadóknak" nevezett dzsihadistákkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!