Az amerikai külügyminiszter üdvözli az afganisztáni hatalommegosztást

Külföld, 2020.05.18

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter üdvözli az afganisztáni hatalommegosztást - közölte vasárnap kiadott közleményében Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő.  

A közleményben Ortagus közölte: az amerikai külügyminiszter elismerését fejezi ki, hogy Asraf Gáni afgán elnök és vetélytársa, Abdulla Abdulla "megállapodott Afganisztán közös kormányzásában". A szóvivő hangsúlyozta: az Egyesült Államok számára továbbra is elsődleges fontosságú az afganisztáni konfliktus politikai rendezése, ezért is üdvözli, hogy a két afgán politikai vezető "elkötelezte magát a tárgyalások megindításának cselekvő támogatása mellett".

A szóvivő leszögezte továbbá, hogy az amerikai külügyminiszter sajnálja az eddigi politikai zsákutca miatt elvesztegetett időt.

Afganisztánban vasárnap írt alá megállapodást a hatalom megosztásáról Asraf Gáni afgán elnök és vetélytársa, Abdulla Abdulla, aki korábban hónapokon keresztül nem akarta elismerni Gáni győzelmét a legutóbbi választáson. Kabuli közlés szerint a megegyezés értelmében Abdulla Abdulla tagokat delegálhat az új kormányba, sőt, a vezető kormányzati posztok felét az ő hívei töltik majd be. Abdulla irányításával hívják életre majd azt a Nemzeti Megbékélési Tanácsot, amely a kormány nevében folytatja a közvetlen tárgyalásokat a tálibokkal.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja még pénteken újságíróknak azt mondta: nemsokára Kabulba utazik, hogy elősegítse az afgán felek közötti tárgyalásokat, az erőszak csökkentését és a kormányerők és a tálibok közötti fogolycsere felgyorsítását, illetve a foglyok szabadon bocsátását. A március elején a katari Dohában megkötött amerikai-tálib egyezmény értelmében a tálibok ezer, a kormányerők ötezer foglyot bocsátanak szabadon. Khalilzad leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok kész mindent megtenni az afgán békefolyamatért, mert - mint fogalmazott - "nincs más alternatíva".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!