Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság az elnök adóbevallásáról és üzleti ügyeiről vitatkozik

Külföld, 2020.05.12

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság - amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be - kedden megkezdte a vitát Donald Trump elnök adóbevallásáról és üzleti ügyeiről.

Mivel a legfelsőbb bíróság is távmunkában dolgozik, a bírák telefonon folytatták a vitát. Ennek témája az, hogy Donald Trumpnak be kell-e mutatnia a kongresszusnak, illetve nyilvánosságra kell-e hoznia az elnöksége előtti évek adóbevallásait, továbbá egyéb banki és pénzügyi dokumentumait. Trump eddig ezt - elnöki immunitására hivatkozva - elhárította.

Egy manhattani bíróság büntetés terhe mellett kötelezte az elnököt a szóban forgó dokumentumok bemutatására, Trump ügyvédjei azonban a legfelsőbb bírósághoz fordultak állásfoglalásért. Kedden a bírák az első meghallgatásokat követően nem jutottak dűlőre az ügyben, nem volt köztük egyetértés, hogy helybenhagyják-e az alsóbb fokú bíróság döntését. A demokrata párti bírák közül Elena Kagan azt hangoztatta, hogy senki sem állhat a törvények fölött, míg John Roberts, a bíróság konzervatív elnöke amiatti aggodalmát hangoztatta, hogy ez a vita milyen kockázatokkal jár a jövőre nézve. Neil Gorsuch, szintén konzervatív bíró leszögezte: a testület olyan döntést hoz majd, amely "nem egyetlen elnököt érint majd, hanem az elnökség intézményét".

A legfelsőbb bíróság azt mérlegeli, van-e kongresszusnak korlátlan hatalma ahhoz, hogy büntetés terhe mellett beidézést kézbesítsen a mindenkori amerikai elnöknek.

Az Egyesült Államokban nem kötelezi törvény a mindenkori elnököt az adóbevallása és pénzügyeinek nyilvánosságra hozatalára, de az 1970-es évek óta kialakult szokás szerint ezt valamennyi elnök megtette. Igaz, megválasztásuk előtt egyikük sem tevékenykedett sikeres üzletemberként.

A 2018 őszén tartott félidős választások után, amikor a képviselőházban a demokraták ismét többséget szereztek, három képviselőházi bizottság is kezdeményezte Donald Trump korábbi üzleti ügyeinek és kapcsolatainak vizsgálatát. Nem csupán az adóbevallási íveire voltak kíváncsiak, hanem például a könyvelését végző cég munkájára vagy a Deutsche Bankhoz fűződő üzleti kapcsolataira is, 2010-től kezdődően.

A legfelsőbb bíróság kedden egy Trumppal kapcsolatos másik ügyet is górcső alá vett. Cyrus Vance, demokrata párti ügyész ugyanis vizsgálatot rendelt el arról, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump akkori ügyvédjeinek egyike vajon fizetett-e pénzt egy pornószínésznőnek, s ha igen, nem a kampányalapból fizette-e ki a pornósztárt, az egy évtizeddel korábbi, egyéjszakás kalandjukról történő hallgatásáért cserében.

Donald Trump kedden nem reagált - a Twitteren sem - a legfelsőbb bírósági meghallgatásokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!