Az ausztriai Gurk-Klagenfurt egyházmegye szigorú szabályokat állított fel a horvát bleiburgi megemlékezéssel kapcsolatban

Külföld, 2018.04.25

Az ausztriai Gurk-Klagenfurt egyházmegye elhatárolódik "az extrém jobboldali és fasiszta összejöveteltől a horvát bleiburgi megemlékezéssel kapcsolatban", ezért szigorú szabályokat állított fel, amelyet elküldött a horvát katolikus egyház tisztségviselőinek - írta a Vecernji List című horvát napilap szerdán.

Alois Schwarz püspök jelezte, hogy a május 12-ei megemlékezésen nem hangozhatnak el politikai beszédek a mise alatt, nem használhatók politikai jelképek, sem transzparensek, ellenkező esetben betiltják az istentiszteletet is.

A résztvevők nem viselhetnek olyan öltözéket és szimbólumokat, amelyek az usztasa rezsimben használtak. A területen sátra sem állíthatnak fel a szervezők és nem szolgálhatnak fel alkoholt.

A horvát katolikus egyház szervezésében és parlament védnöksége alatt zajló beliburgi megemlékezést Ausztriában az egyik legnagyobb "neonáci összejövetelnek tartják Európában", és egyre több ellenzője akad. A tiltakozók nem magát a megemlékezést kérdőjelezik meg, hanem az ott megjelent tömeg viselkedésével van bajuk, akik szerintük a második világháború idején kikiáltott Horvát Független Állam (NDH) nevű, usztasák vezette náci bábállamot éltetik.

Karintia tartomány elnöke az osztrák állami vezetést is tájékoztatta az esetről és a rendezvény betiltását kérte.

Sebastian Kurcz osztrák kancellára a sajtónak úgy nyilatkozott: nem tilthat be egyházi rendezvényeket, de amennyiben az összejövetelen valaki megsérti a törvényt, az ellen az osztrák hatóságok határozottan fognak fellépni.

Az osztrák külügyminisztérium a totalitárius rezsimek szimbólumai mellőzésére szólított fel. A helyi rendőrség közlése szerint még keresik a jogi lehetőséget, hogy betiltsák az "usztasa megemlékezést".

Andrej Plenkovic horvát kormányfő újságíróknak azt mondta: fontos, hogy betartsák az osztrák előírásokat és ne használjanak olyan jelképeket, amelyek törvényellenesek.

A horvát parlament a viták ellenére jelezte, hogy továbbra is védnöke marad a bleiburgi tragédia és "keresztút" emléknapnak.

A visszavonuló horvát katonák és civilek többsége 1945. májusában elérte a mai osztrák-szlovén határt. A partizánok az ausztriai Bleiburg közelében, a szlovéniai Kocevski Rog mellett és a maribori úton (keresztút) alig néhány nap alatt tízezreket végeztek ki, közvetlenül a második világháború befejezése utáni legnagyobb tömegmészárlást hajtva végre ezzel Európában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!