Az Ecofin újabb ajánlást adott Magyarországnak a költségvetési célok eléréséhez

Külföld, 2019.12.05

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyi tanácsa (Ecofin) a bruttó hazai termék (GDP) 0,75 százalékát kitevő éves strukturális kiigazítást javasol jövőre Magyarországnak, ugyanakkor megjegyzik, hogy a jövő évi büdzsé várhatóan biztosítja ennek megvalósítását.

Az ajánlások elsődleges célja, hogy Magyarországon a nettó elsődleges államháztartási kiadások nominális növekedése 2020-ban ne haladja meg a 4,7 százalékot.

A tanács emellett azt is ajánlotta, hogy Magyarország az összes rendkívüli bevételét a hiány csökkentésére használja fel, és hogy a költségvetési konszolidációs intézkedések révén növekedésbarát módon biztosítsa az államháztartás strukturális egyenlegének tartós javulását. Az ajánlott költségvetési célok elérése érdekében elengedhetetlen, hogy Magyarország elfogadja és szigorúan végrehajtsa a szükséges intézkedéseket, valamint szorosan nyomon kövesse a folyó kiadások alakulását, továbbá visszafogja az év végi túlzott kiadásokat - tették hozzá.

Magyarországnak 2020. április 15-ig kell beszámolnia az ajánlásra válaszként hozott intézkedésekről.

Romániának ugyancsak hasonló javaslatot tettek.

A két országot a Stabilitási és Növekedési Paktum, azon belül az úgynevezett jelentős eltérési eljárás keretében vizsgálták. Ennek célja az, hogy figyelmeztetést adjanak ki a követelményektől való jelentős eltérés esetén, illetve segítsék a tagállamokat a költségvetési helyzet helyreállításában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!