Az Egyesült Államok üdvözli a nemzetbiztonság fokozását célzó ukrán jogszabályt

Külföld, 2018.07.06

Az Egyesült Államok üdvözli, hogy Ukrajna újabb erőfeszítéseket tesz nemzetbiztonságának erősítésére - közölte az amerikai külügyminisztérium pénteken.

A State Department közleményt adott ki, Heather Nauert szóvivő pedig Twitter-bejegyzésben külön is üdvözölte, hogy Petro Porosenko aláírásával csütörtökön életbe lépett az ukrán parlamentben június 21-én megszavazott nemzetbiztonsági törvény.

A külügyminisztérium leszögezte: a törvény összhangban áll a nyugati elvekkel, és lehetővé teszi, hogy az ukrajnai fegyveres erők fokozottabb mértékben működhessenek együtt a NATO haderejével. Megjegyezte azt is: a törvény teljes körű alkalmazása - beleértve egy biztonságpolitikát felügyelő parlamenti bizottság létrehozását és a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló új törvény megalkotását - elmélyíti majd Ukrajna nyugati integrációját.

Az Egyesült Államok készen áll Ukrajna védelmi és nemzetbiztonsági reformjainak támogatására annak érdekében, hogy növelje Ukrajna képességeit területi épsége megvédésére - olvasható az amerikai külügyi közleményben.

Ukrajnában február végén nyújtották be a nemzetbiztonsági törvény tervezetét, nem sokkal azt követően, hogy James Mattis amerikai védelmi miniszter a Pentagonban (védelmi minisztériumban) fogadta Sztepan Poltorak ukrán védelmi minisztert. A megbeszéléseken az amerikai tárcavezető hangsúlyozta egy olyan nemzetbiztonsági törvény elfogadásának fontosságát, amely megteremti a védelmi és a nemzetbiztonsági szektor polgári felügyeletét is.

Poltorak egyébként júniusban Brüsszelben Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával is egyeztetett a NATO és Ukrajna további együttműködésének javításáról, és a NATO-békefenntartók ukrajnai bevonásáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!