Az Egyesült Államokat támadó, álhíreket terjesztő kínai internetes fiókot törölt a WeChat

Külföld, 2020.05.26

Az Egyesült Államokat támadó, álhíreket terjesztő népszerű internetes fiókot törölt a WeChat nevű kínai közösségi applikáció - írta internetes oldalán kedden a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A WeChaten működő, több millió követővel rendelkező fiókot vasárnap függesztették fél, miután különféle, az Egyesült Államokat negatív színben feltüntető, szélsőséges álhíreket tettek közzé rajta.

Az egyik, a fiókon májusban megjelent cikk szerzője például kannibalizmussal vádolja az amerikaiakat, és azt állítja, a koronavírus-járvány következtében már egymillióan haltak meg az Egyesült Államokban. Az írást legkevesebb százezren olvasták, míg a fiók támogatására 753 ember ajánlott fel pénzt.

A WeChat a fiók, valamint további hét hozzá kapcsolódó fiók megszüntetését álhírek koholásával, idegengyűlölet szításával, valamint a közvélemény félrevezetésével indokolta - idézte a vállalat közleményét a SCMP.

A kínai kibertér felügyeletéért felelő hatóság a múlt pénteken indított el egy nyolc hónapon át tartó kampányt, amelynek célja, hogy megtisztítsa a kínai internetet az "illegális és hamis információktól", ám ahogy a SCMP rámutat, nem világos, hogy a WeChat fiók beszüntetése a kampány része volt-e.

A koronavírus-járvány kapcsán az elmúlt hónapokban elmérgesedett a viszony Washington és Peking között, amerikai részről egyre több vád éri Kínát a járvánnyal kapcsolatos lépéseket illetően. Bár Kína az utóbbi időben mérsékeltebb nyilatkozatokat tett, és inkább az együttműködés mellett érvel, a korábbiakban kínai részről is történtek vitatott megnyilvánulások - Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő például egy olyan elméletet tett közzé, miszerint az amerikai hadsereg is behozhatta Vuhanba az új koronavírust.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!