Az EP jóváhagyta az Európai Bizottság és a legtöbb uniós intézmény éves zárszámadását

Külföld, 2020.05.14

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén jóváhagyta az Európai Bizottság 2018-as, az uniós költségek 94 százalékát lefedő elszámolását, azonban határozottabb védelmet kért az uniós források kárára elkövetett csalások, a korrupció, az összeférhetetlenség, a szándékos visszaélések és a szervezett bűnözés ellen.

Állásfoglalásukban az EP-képviselők egyebek mellett hangsúlyozták: mihamarabb el kell fogadni azt a jogszabálytervezetet, amely korlátozná az uniós források elérhetőségét azokban az európai uniós tagállamokban, ahol megsértik a jogállamiságot. A csalások és az uniós pénzek egyenlőtlen elosztásának megakadályozása céljából felső határt kellene szabni a megszerezhető maximális közvetlen kifizetésnek - tették hozzá.

Véleményük szerint az uniós mezőgazdasági és kohéziós kifizetésekre vonatkozó adatokat valós időben feltüntető informatikai rendszer létrehozására van szükség, amelyben többek között a végső kedvezményezettek is szerepelnének. A gazdálkodókat a szervezett bűnözéssel szemben segítő mechanizmus létrehozását sürgették. A panasztételi eljárás révén a gazdálkodók értesíteni tudnák az Európai Bizottságot a nagyarányú földfelvásárlásokról, a nemzeti hatóságok kötelességszegéséről, a szervezett bűnözési csoportok nyomásgyakorlásáról vagy kényszermunka alkalmazásáról.

Az Európai Parlament tájékoztatása szerint az állásfoglalás Magyarországgal kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy a 2007-2013 közötti időszakban a vidékfejlesztési program közbeszerzési eljárásaiban az összeférhetetlenség ellenőrzésének rendszerszintű hiánya állapítható meg, mind a strukturális, mind a mezőgazdasági alapok esetében. Az EP szerint emellett a magyarországi operatív programokban 2007-ig visszamenőleg a szabálytalanságok szintje rendszerszintű probléma jelenlétére utal.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság zárszámadási jelentése fordulatot jelent az Orbán-kormánnyal szemben folyamatosan hangoztatott korrupciós vádaskodásokat illetően.

A jelentés egyértelműen kimondja, hogy a 2010 előtti szocialista-liberális kormányzás idejére vezethető vissza a rendszerszintű problémák megjelenése, hogy Magyarországgal kapcsolatban ez időszakban gyökerező rendszerszintű pénzügyi visszaélések és korrupciós ügyek jelentik a legfőbb problémát - emelte ki.

Az EP plenáris ülésén csütörtökön elfogadott ellenőrzési jelentésben az áll, hogy 2018-ban még mindig a szocialista-liberális kormányzás súlyos korrupciós ügyei és visszaélései jelentették a legfőbb problémát Magyarország esetén. A zárszámadás úgy fogalmaz, hogy az Orbán-kormány vállalt kötelezettséget arra, hogy orvosolják a helyzetet, beleértve egy könyvvizsgáló cég megbízását a közbeszerzési eljárások felülvizsgálatára - tette hozzá a fideszes EP-képviselő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!