Az EP közlekedési bizottsága kivonná a nemzetközi fuvarozókat az uniós kiküldetési irányelv hatálya alól

Külföld, 2018.06.04

Kivonná a nemzetközi áru- és személyfuvarozást a jövőben az uniós kiküldetési irányelv hatálya alól az Európai Parlament (EP) közlekedési bizottsága, amely szűk többséggel szavazta meg hétfőn a jelentését az ügyben.

A szakbizottsági tagok többsége azon az állásponton volt, hogy a készülő szabályok értelmében a nemzetközi fuvarozók ne számítsanak kiküldött munkavállalóknak, a kabotázst (nem honos fuvarozók által végzett belföldi szállítást) végző sofőrök viszont igen.

Deli Andor fideszes EP-képviselő szerint a szöveg erős támogatást jelenthet a közép- és kelet-európai érdekek védelmében az új szabályok megalkotása során.

"Nagyon sok munka áll a mai eredmény mögött, hiszen az Európai Bizottság eredeti javaslata teljesen ellentétes irányt jelölt ki a nemzetközi fuvarozás számára" - közölte Deli, aki szerint ez olyan pluszterhet jelentene az érintett vállalkozásoknak, amely ellehetetlenítette volna a tevékenységüket, veszélybe sodorva több tízezer sofőr munkahelyét és jelentős drágulást okozva.

Magyar szempontból különösen kiemelt témáról van szó, ugyanis Magyarország bruttó hazai termékének (GDP) körülbelül 6 százalékát teszi ki a fuvarozás és az ehhez kapcsolódó logisztikai szektor, 13 ezer magyar fuvarozócéget és rajtuk keresztül 120 ezer munkahelyet érint - olvasható a politikus közleményében.

Több képviselő ugyanakkor élesen bírálta az elfogadott dokumentumot. A TRAN francia tagjai például pártállástól függetlenül tiltakozásukat fejezték ki. A francia szociáldemokraták szerint a "fuvarozók jogainak elfogadhatatlan megsértését" vonná maga után, ha ilyen formában fogadnák el az új szabályozást.

Amennyiben a mostani jelentést jóváhagyja az EP plenáris ülése, akkor az lesz az Európai Parlament hivatalos álláspontja az Európai Bizottsággal és a tagországok kormányait képviselő tanáccsal folytatott tárgyalásokon.

A tanács még nem fogadta el az ügyben a közös álláspontját, így egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdődhetnek majd meg az intézményközi egyeztetések.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!