Az erdélyi Kalotaszentkirályon tartják a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozóját

Külföld, 2018.04.13

A Kárpát-medence ökológiai egységét szemléltetve Magyarország határain kívül, az erdélyi Kalotaszentkirályon tartják a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek 28. Országos Találkozóját.

A találkozón csaknem száz környezet- és természetvédő szervezet mintegy ötszáz tagja tanácskozik 19 szekcióban, három szakmai fórumon, és terepi foglalkozásokon - közölték a szervezők a péntek délutáni megnyitón.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára köszöntőjében a levegőszennyezés csökkentését nevezte a jövő egyik nagy feladatának. Hangoztatta: ahogy sikerült a dohányzást visszaszorítani, és ma már "barbárságnak" számít, ha valaki az asztalnál cigarettára gyújt, úgy meg lehet értetni az emberekkel azt is, hogy ne égessék el például a pillepalackot vagy az olajjal szennyezett vasúti talpfát.

Az államtitkár rámutatott: a környezet megóvásához nem elég törvényeket hozni, hanem arra is kell figyelni, hogy ezeket a társadalom elfogadja.

Az államtitkár a legfontosabb feladatnak a biológiai sokféleség megőrzését nevezte. Az eredmények között említette, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban növekedett a ragadozómadár-populáció, és a 2000 lakosnál nagyobb települések közművesítése következtében tisztultak a vizek. Hozzátette, hogy négy - korábban kipusztultnak hitt - szitakötőfajta jelent meg újra a Duna és mellékfolyói térségében.

A magyar kormány programjai között szólt a folyamatban levő zártkerti revitalizációs programról, amelynek keretében az önkormányzatoknak támogatást adnak útépítésre, villanyvezeték kiépítésére, kútfúrásra, vadkerítés kiépítésére.

Az államtitkár rendkívül fontosnak tartotta a most induló állami génmegőrző programot is. A magyar fajták génállományának a megőrzése állami feladat - jelentette ki.

A rendezvényt támogató Nemzetstratégiai Kutatóintézet főtanácsadója, Péti Márton arról beszélt, hogy a környezeti erőforrásokkal számolniuk kell azoknak is, akik a nemzetstratégiával foglalkoznak, így a környezetvédelem az intézet számára is fontos terület.

Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat alelnöke méltatta, hogy a megye legtisztábbnak nyilvánított településén rendezik a tanácskozást. Póka András-György, Kalotaszentkirály polgármestere pedig megköszönte, hogy a rendezvény által a faluturizmusáról híres kalotaszegi település immár a konferenciaturizmus térképére is felkerül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!