Az EU két évvel meghosszabbította nigeri missziójának megbízatását

Külföld, 2018.09.18

Az Európai Unió Tanácsa két évvel, 2020. szeptember végéig meghosszabbította a Nigerben szolgálatot teljesítő missziójának (EUCAP Száhel Niger) megbízatását - közölte az uniós ügyekért felelős minisztereket tömörítő tanács kedden.

A tájékoztatás szerint a misszió számára 63,4 millió eurós (mintegy 20,3 milliárd forintos) költségvetést fogadtak el a 2018. október 1. és 2020. szeptember 30. közötti időszakra.

Mint elmondták, a szakminiszterek naprakészebbé tették a misszió megbízatását, amely "2012-es elindítása óta tanácsadást és képzést nyújt a nigeri hatóságok számára, hogy ezzel segítse őket biztonsági képességeik megerősítésében, (...) támogatja a nigeri biztonsági ágazat szereplőinek kapacitásépítését a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem területén. Továbbá 2016 óta segíti a nigeri központi és helyi hatóságokat, valamint a biztonsági erőket "olyan eljárások és technikák kidolgozásában, amelyek lehetővé teszik az illegális migráció ellenőrzésének és kezelésének javítását".

Az uniós misszió emellett hozzájárul ahhoz, hogy a biztonsági ágazat különböző szereplői fenntartható módon és az emberi jogok betartása mellett tevékenykedjenek Nigerben.

A misszió vezetője továbbra is a belga Frank Van der Mueren, főparancsnokságának székhelye az ország fővárosában, Niamey-ben van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!