Az EU meghosszabbította iraki tanácsadó missziójának megbízatását

Külföld, 2018.10.15

Az európai uniós tagországok külügyminiszterei 2020. április 17-ig meghosszabbították az unió iraki tanácsadó missziójának megbízatását, és 64,8 millió eurós költségvetést fogadtak el munkájának támogatásához - közölte az uniós tanács hétfőn.

A miniszterek egynapos luxembourgi ülésén emellett - a misszió első évét és stratégiai felülvizsgálatát követően levont tanulságok tükrében - módosították a misszió megbízatását.

Az uniós küldetést teljesítő csoport ezentúl egyebek mellett tanácsadás és szakmai segítség nyújtására fókuszál az iraki hatóságoknak azon követelmények azonosítása és meghatározása érdekében, amelyek az ország nemzetbiztonsági programjának keretébe és az ahhoz kapcsolódó tervekhez illeszkedő biztonsági ágazati reform polgári vonatkozású aspektusainak végrehajtásához szükségesek.

Olyan nemzeti, regionális és helyi szintű lehetőségek azonosítását végzi el, ahol az EU további támogatást nyújthat a biztonsági ágazati reform polgári aspektusaihoz, valamint segítséget nyújt az EU küldöttségének a biztonsági ágazat reformjának területén biztosított uniós és tagállami támogatások koordinálásához.

A tájékoztatatás szerint a misszió hozzájárul a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet célzó átfogó stratégia végrehajtásához, különös figyelmet fordítva a határigazgatásra, a pénzügyi bűncselekményekre, a pénzmosásra és a kulturális örökség tiltott kereskedelmére. Az Irakban tevékenykedő kulcsfontosságú nemzetközi szereplőkkel, köztük az iraki NATO-misszióval együttműködve látja el feladatát - közölték.

Az EU iraki missziója tavaly októberben kezdte meg tevékenységét azzal a céllal, hogy támogassa az iraki nemzetbiztonsági program polgári vonatkozású aspektusainak végrehajtását. Az említett program a nemzetbiztonsági fenyegetés, a terrorizmus, a korrupció és a politikai instabilitás azonosítása mellett arra irányul, hogy a jogállamiság keretei között a biztonság és a béke megszilárdítására és a konfliktusok megelőzésére képes állami intézményeket hozzon létre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!