Az EU növeli válsághelyzetben lévők oktatására fordított finanszírozás mértékét

Külföld, 2018.05.18

Az Európai Bizottság új intézkedéseket fogadott el, amelynek célja, hogy 2019-től a humanitárius segélyek teljes költségvetésének 10 százalékára növelje a szükséghelyzetben és válsághelyzetben lévők oktatására fordított finanszírozás mértékét - közölte Hrisztosz Sztilianidész humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos pénteken.

Az uniós biztos sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az új szakpolitika négy kulcsfontosságú területet határoz meg: a gyermekeknek és fiataloknak szánt tanulási lehetőségekhez való hozzáférés javítását, a minőségi oktatás és szakképzés biztosítását, az oktatáshoz jutás védelmének segítését, valamint gyors és innovatív oktatási megoldások bevezetését.

A szakpolitika azt a célt is szolgálja, hogy a humanitárius válság sújtotta gyermekek három hónapon belül újra tanulni tudjanak - tette hozzá.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az EU világszerte összesen 52 országban több 5,5 millió olyan gyermeket támogat, akik valamilyen konfliktushelyzet, erőszak, az éghajlatváltozás vagy katasztrófahelyzet miatt kiestek az oktatási rendszerből. A finanszírozás 2016 óta közel 265 millió eurót (mintegy 82 milliárd forint) tesz ki. A szükséghelyzetben lévők oktatását segítő, eddigi legnagyobb, 84 millió eurós (mintegy 26 milliárd forint) humanitárius program jelenleg az oktatási célú pénzátutalást nyújtó program Törökországban, amely 290 ezer menekült gyermeket segít abban, hogy iskolába járhasson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!