Az EU új különleges képviselőt nevezett ki a közel-keleti békefolyamat

Külföld, 2018.09.18

Az Európai Unió Tanácsa a közel-keleti békefolyamathoz rendelt új különleges EU-képviselővé nevezte ki Susanna Terstal korábbi holland diplomatát.

Az uniós ügyekért felelős minisztereket tömörítő tanács keddi közleménye szerint a különleges képviselő feladata "az olyan tevékenységek és kezdeményezések támogatása, amelyek az izraeli-palesztin konfliktus végleges, a két egymás mellett létrejövő állam megoldásán alapuló rendezésének irányába mutatnak".

Ennek keretében a különmegbízott "szoros kapcsolatot épít ki és tart fenn a közel-keleti békefolyamatban részt vevő valamennyi féllel, az érintett politikai szereplőkkel, más országokkal, valamint az ENSZ-szel és egyéb nemzetközi szervezetekkel, hogy együttműködjön velük a békefolyamat megszilárdítása érdekében". Elősegíti továbbá a felek közötti kapcsolatteremtést, és szükség esetén hozzájárul egy új tárgyalási keret kidolgozásához.

Susanna Terstal Hollandia nagykövete volt Angolában, majd Iránban. 1994-től a holland külügyminisztérium jogi szolgálatán töltött be különböző tisztségeket, később Hollandia ENSZ és más nemzetközi szervezetek melletti helyettes állandó képviselője volt Genfben.

Közel-keleti különmegbízottként Terstal az olasz Fernando Gentilinit válja, aki 2015 óta, két cikluson át töltötte be a tisztséget. Jelenlegi megbízatása 2020. február végéig szól - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!