Az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordult a lengyel bíróságokat érintő törvénymódosítás miatt

Külföld, 2020.01.24

Az Európai Bizottság az unió bíróságához fordult azzal a kéréssel, hogy függessze fel az utóbbi években kinevezett lengyel bírák legitimitását védő lengyel törvénymódosítások végrehajtását.

"Az Európai Bizottság nagyon aggódik a lengyel jogállamiság helyzete miatt. Többször jeleztük már aggodalmunkat, és azon a véleményen vagyunk, hogy sürgősen konstruktív párbeszédet kell kezdeni az ügyben. Nem habozunk, hogy megtegyük a megfelelő lépéseket" - mondta Christian Wigand illetékes szóvivő a bizottság péntek déli sajtótájékoztatóján.

A szóvivő hozzátette, hogy erősen megingott a bizalom a lengyel alkotmánybíróságban, amely a bizottság szerint már nem képes a "hatékony alkotmányos ítélkezésre".

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken közölte, hogy az alkotmánybírósághoz fordul annak a határozatnak a sürgős vizsgálatáért, amelyben előző este a legfelsőbb bíróság kétségbe vonta a Jog és Igazságosság párt - 2015 ősze óta tartó - kormányzása idején kinevezett bírák legitimitását.

A legfelsőbb bírósági határozatot röviddel azelőtt adták ki csütörtökön, hogy a lengyel parlament alsóháza ismét megszavazta az új bírák legitimitását védő törvénymódosításokat, amelyeket az ellenzéki többségű felsőház a bírói függetlenségre hivatkozva a múlt héten elvetett, és amelyeket több európai szerv is bírált.

Vera Jourova az európai értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos jövő héten Lengyelországba látogat az ügy kivizsgálása céljából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!