Az Európai Bizottság elfogadta az EU és Vietnam közötti kereskedelmi és beruházási megállapodásokat

Külföld, 2018.10.17

Az Európai Bizottság elfogadta az Európai Unió és Vietnam közötti kereskedelmi és beruházási megállapodásokat, amelyek szinte valamennyi vámot eltörlik a két fél közötti árukereskedelemben - közölte az uniós bizottság szerdán.

A megállapodások jogilag kötelező érvényű fenntartható fejlődés iránti kötelezettségvállalást is magukban foglalnak, amely kiterjed az emberi jogok és a munkavállalói jogok tiszteletben tartására, a környezet védelmére és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre.

Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos elmondta: a kereskedelmi megállapodás a vámok több mint 99 százalékának eltörlését irányozza elő.

Vietnam az unióból származó importra kivetett vámok 65 százalékát eltörli a megállapodás hatálybalépésének pillanatában, a vámok többi részét pedig 10 év alatt fokozatosan bontja le. A megállapodás egyedi rendelkezéseket tartalmaz, melyek a gépjárműiparban tapasztalható nem vámjellegű akadályokat hivatottak kezelni, továbbá védelmet fog biztosítani 169 hagyományos európai élelmiszer- és italtermék, az úgynevezett földrajzi árujelzők számára Vietnamban. Segítségével az uniós vállalkozások a hazaiakkal egyenlő feltételek mellett vehetnek részt a vietnami hatóságok és állami tulajdonú vállalatok által kiírt közbeszerzési pályázatokon - közölte.

A beruházásvédelmi megállapodás olyan szabályokat tartalmaz, melyeket az új beruházási vitákkal foglalkozó bírósági rendszeren keresztül lehet érvényesíteni, továbbá biztosítja, hogy mindkét fél kormányának megmarad a polgárai érdekében történő szabályozáshoz való joga. A beruházási megállapodás felváltja azokat a kétoldalú beruházási egyezményeket, amelyekből jelenleg 21 van hatályban az Európai Unió tagállamai és Vietnam között - tette hozzá az uniós biztos.

Az eljárási rend szerint az uniós bizottság benyújtja az Európai Unió Tanácsához a két megállapodás aláírására és megkötésére irányuló javaslatokat. A tanácsi engedélyt az Európai Parlament jóváhagyása követi - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!