Az Európai Bizottság és az OECD ajánlásokat tett közzé a migránsok integrációja érdekében

Külföld, 2018.04.18

Az Európai Bizottság és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentést tett közzé a migránsok integrációjával kapcsolatos fő kihívásokról, és ezekre válaszként konkrét szakpolitikai ajánlásokat fogalmazott meg - közölte az uniós bizottság szerdán.

A tájékoztatás szerint a nagy európai városok - köztük Amszterdam, Athén, Berlin, Párizs és Róma - bevált gyakorlati példáit összefoglaló jelentés kiemeli a helyi, regionális és nemzeti politikai döntéshozók és a témában tevékenykedő szakemberek számára a helyi integrációs programok kidolgozásához és végrehajtásához szükséges kulcsfontosságú feladatokat. Az egészségügy, a munka, a lakhatás és az oktatás szakpolitikai területeit felölelő ajánlások számos kérdést érintenek a migránsok készségeinek a helyi munkaerőpiacok igényeivel való jobb összehangolásától kezdve egészen a befogadó és az érkezett közösségek találkozásra és kapcsolatok kialakítására szolgáló közös terek megteremtéséig.

A bevándorlók integrációjának a migránsok megérkezéskor kell elkezdődnie, és onnan kezdve folyamatosan működnie kell. A nemzeti kormányoknak az első naptól kezdve együtt kell dolgozniuk a helyi vezetőkkel a bevándorlók sikeres integrációján - közölték.

A jelentés elemzi az OECD-országokban élő migránsok helyzetét letelepedési helyükön, az integrációhoz vezető útjuk hatékonyságát, valamint azt, hogy milyen kihívásokkal szembesülnek egyebek mellett a helyi munkaerőpiacokhoz való hozzáférés terén. Ezek mellett megoldásokat javasol a nemzeti integrációs politikák hatékonyságának javítására, valamint a nemzeti, a regionális és a helyi szintű koordináció elősegítésére.

A szöveg kiemeli, hogy fokozott erőfeszítésekre van szükség a nyomon követés terén, ehhez a civil szervezetek, az üzleti partnerek és a migránsok bevonása szükséges. A jelentés bemutatja azt is, hogyan lehet jobb hozzáférést teremteni az integrációs programok kidolgozásához szükséges pénzügyi forrásokhoz, és az uniós alapokhoz.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint 2016-ban több mint öt millió ember lépett be és tartózkodik az OECD országaiban. Kiemelték, a migrációs politika csak a hatékony integrációs politika támogatásával lehet sikeres. Egy április elején közzétett felmérés szerint az európaiak 69 százaléka véli úgy, hogy az átgondolt integrációs intézkedések hosszú távon elengedhetetlenek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!