Az Európai Bizottság nyilvántartásba vesz egy alapjövedelmet, valamint egy szerzői jogot érintő európai polgári kezdeményezést

Külföld, 2020.05.15

Az Európai Bizottság bejelentette pénteken, hogy nyilvántartásba veszi a feltétel nélkül járó alapjövedelem bevezetését, valamint a szerzői jogok által védett tartalmak könnyebb internetes megosztásának lehetőségét célzó európai polgári kezdeményezést.

A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése az Európai Unió (EU) egészében elnevezésű kezdeményezés arra irányul, hogy az EU teljes területén vezessenek be feltétel nélküli alapjövedelmet a gazdaságpolitika keretében.

A kezdeményezés szervezői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő javaslatot a feltétel nélküli alapjövedelem egész Unióra kiterjedő bevezetésére, ami csökkentené a regionális egyenlőtlenségeket. Véleményük szerint továbbá ez mindenki számára biztosítaná az anyagi biztonságot és társadalomban való részvétel lehetőségét.

A Megosztás szabadsága elnevezésű kezdeményezés célja, hogy legalizálja a szerzői és az úgynevezett szomszédos jogok által védett műveket és egyéb anyagokat tartalmazó fájlok digitális hálózatokon keresztüli megosztását.

A kezdeményezők leszögezték, a megosztás kizárólag személyes felhasználás és nonprofit célból történhet. A jogszabályra annak érdekében van szükség, hogy egyensúly alakuljon ki a szerzők és más jogosultak jogai, valamint a tudományhoz és a kultúrához való egyetemes jog között - közölték.

Az Európai Bizottság jogi szempontból mindkét kezdeményezést elfogadhatónak ítélte, ezért a nyilvántartásba vételük mellett döntött. A pénteki regisztrációt követően a szervezők hat hónapon belül megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, melyre egy év áll a rendelkezésükre. Ha az egyes kezdeményezések egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kapnak legalább hét különböző tagállamból, az uniós bizottságnak hat hónapon belül reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az unió értékeivel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!