Az Európai Bizottság nyilvántartásba vett egy, az uniós forrásokkal való csalás visszaszorítását célzó polgári kezdeményezést

Külföld, 2018.09.19

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nyilvántartásba veszi az uniós források esetében előforduló csalások megelőzését sürgető európai polgári kezdeményezést - közölte az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete szerdán.

A tájékoztatás szerint a polgári kezdeményezés fokozott ellenőrzések és szigorúbb szankciók alkalmazását szorgalmazza azokban a tagállamokban, amelyek nem csatlakoznak az Európai Unió pénzügyi érdekeit védelmező Európai Ügyészséghez.

A biztosi testület határozata megállapította: a támogató nyilatkozatok gyűjtésének az a feltétele, hogy azok olyan javaslatok támogatására irányulnak, amelyek nem tesznek különbséget a tagállamok között kizárólag az Európai Ügyészségben való részvételük alapján. Mint közölték, ez arra vezethető vissza, hogy az uniós szerződések értelmében nem lehet különbséget tenni a tagállamok között kizárólag azon az alapon, hogy részt vesznek-e egy megerősített együttműködésben vagy sem. Ha objektíven indokolt, mégis megtehetik ezt, például amennyiben az unió pénzügyi érdekei eltérő szintű védelemben részesülnek - tették hozzá.

A kezdeményezés nyilvántartásba vételére vonatkozó döntés csak a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti. A bizottság ebben a szakaszban nem vizsgálta a javaslat tartalmát - közölték.

A nyilvántartásba vételt követően egyéves időszak áll rendelkezésre a támogató aláírások összegyűjtésére. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az uniós bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell arra. A bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!