Az Európai Bizottság programot indít a kockázatitőke-befektetések fellendítésére

Külföld, 2018.04.10

Az Európai Bizottság programot indít az induló innovatív vállalatokat célzó kockázatitőke-befektetések fellendítésére - jelentették be kedden Brüsszelben.

A testület tájékoztatása szerint a VentureEU elnevezésű páneurópai pénzügyi programban 410 millió eurót fordítanak hat kockázatitőke-alap létrehozására. Ez nagyjából 2,1 milliárd euró állami és magánbefektetést hivatott generálni, ami pedig szakértők szerint Európa-szerte mintegy 6,5 milliárd euró értékű beruházást fog eredményezni az induló és a felfutóban lévő innovatív cégek javára, megduplázva ezzel az Európában jelenleg rendelkezésre álló kockázatitőke-forrásokat.

A bizottság adatai szerint a befektetők 6,5 milliárd euró kockázati tőkét helyeztek ki 2016-ban az EU-ban, az Egyesült Államokban pedig 39,4 milliárd eurót. Az európai alapok túl kicsik, átlagos tőkeerejük 56 millió euró, míg az Egyesült Államokban 156 millió euró, így kisebb az európai cégek esélye a gyors növekedésre. Az Európai Unióban tavaly év végén 26 vállalkozás piaci értéke érte el az egymilliárd dollárt, miközben az Egyesült Államokban 109 cégé, Kínában pedig 59 társaságé.

A tervek szerint nagyjából 1500 induló és felfutóban lévő innovatív vállalkozás jut majd tőkefinanszírozáshoz az új európai alapból.

"A VentureEU növeli a kockázatitőke-alapok számát és méretét. Segít, hogy a nagy potenciállal rendelkező induló innovatív vállalatok Európában maradjanak, és itt növekedjenek tovább, miközben kiaknázzák az egységes piac nyújtotta lehetőségeket" - közölte Elzbieta Bienkowska belső piacért felelős uniós biztos.

Jyrki Katainen munkahelyteremtésért felelős biztos pedig hangsúlyozta: a program hamarosan biztosítani fogja Európa innovatív vállalkozói számára az innovációhoz és az ahhoz szükséges beruházást, hogy világviszonylatban sikeres vállalkozásokká nőjék ki magukat, ami több munkahelyet és növekedést jelent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!