Az Európai Bizottság tervet mutatott be a Kereskedelmi Világszervezet reformjára

Külföld, 2018.09.18

Az Európai Bizottság ismertette a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjára vonatkozó átfogó uniós elképzelést, amelyet szeptember 20-án Genfben, az e témában összehívott ülésen mutat be az Európai Unió (EU) partnereinek - közölte az uniós bizottság kedden.

A tájékoztatás szerint a WTO korszerűsítésére, valamint a globális gazdasági kihívásoknak megfelelő nemzetközi kereskedelmi szabályok kidolgozására vonatkozó előzetes elképzelések célja, hogy elősegítse a szervezet alkalmazkodását a változó világhoz és növelje hatékonyságát.

Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos a WTO-t elengedhetetlen tényezőnek nevezte egy nyitott, méltányos és szabályokon alapuló kereskedelem biztosítása érdekében.

"Sikerei ellenére a Kereskedelmi Világszervezet nem volt képes megfelelően alkalmazkodni a gyorsan változó globális gazdasághoz. A világ megváltozott, a WTO viszont nem. Itt az ideje a rendszer oly módon történő átalakításának, hogy az képes legyen kezelni a mai globális gazdaság kihívásait, és a működése újra mindenki számára előnyös legyen. Az EU-nak ebben pedig vezető szerepet kell betöltenie" - fogalmazott.

Mint elmondta, az uniós tagállamokkal már egyeztetett uniós stratégiai dokumentum e modernizációs törekvés irányát határozza meg, amely szerint frissíteni kell a nemzetközi kereskedelemre vonatkozó szabálykönyvet a globális gazdaság viszonyainak figyelembe vétele érdekében. Meg kell erősíteni a WTO ellenőrző szerepét, valamint fel kell oldani a szervezet vitarendezési rendszerével kapcsolatos, küszöbön álló patthelyzetet.

Uniós források szerint a javaslatok azt célozzák, hogy leküzdjék az olyan piaci torzulásokat, mint amilyenek Kínában is kialakultak, illetve elriasszák az Egyesült Államokat a WTO-ból való kilépéstől.

Kiemelték, a jelenlegi nemzetközi kereskedelmi szabályok nem veszik megfelelően figyelembe azokat a piactorzító hatású támogatásokat, amelyeket gyakran állami tulajdonban lévő vállalkozásokon keresztül folyósítanak, és amelyek aláássák a gazdasági szereplők egyenlő versenyfeltételeit.

A WTO kereskedelmi viták rendezésével foglalkozó ága a működésképtelenség határán van amiatt, hogy blokkolják a WTO Fellebbezési Testülete új tagjainak kinevezését. Ellenőrző szervként betöltött szerepét pedig veszélyezteti az átláthatóság több országban fennálló hiánya - tették hozzá.

A javaslat bemutatására azt követően került sor, hogy Donald Trump nemrégiben élesen bírálta a kereskedelmi szervezetet és felvetette az Egyesült Államok kilépését is. Az amerikai elnök továbbá hétfőn bejelentette, hogy 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékekre készül 10 százalékos védővámot kivetni. A szeptember végén életbe léptetni kívánt védővámok a bőröndöktől az élelmiszerekig számos kínai terméket érintenek. Washington legutóbb augusztus végén vetett ki 16 milliárd dollár (mintegy 4464 milliárd forint) értékű büntetővámot. Az akkor 25 százalékra növelt vámmal sújtott kínai áruk köre a műanyag termékektől - például csatornacsövektől - az agrártermékeken át a vasúti kocsikig terjed. Az intézkedés 279 termékfajtát érint.

Emmanuel Macron francia elnök tavasszal javasolta a globális kereskedelem szabályainak átdolgozását, sürgetve az EU-t, az Egyesült Államokat, Kínát és Japánt, hogy készítsenek tervet a WTO reformjára az év végéig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!