Az idén a legnagyobb tételben vásárolt aranyat júliusban az orosz jegybank

Külföld, 2018.08.22

Júliusban az orosz jegybank 26,1 tonna aranyat vásárolt fel, az év eleje óta a legnagyobb tételt - jelentette szerdán a Bloomberg hírügynökség.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyilvántartására támaszkodva a Bloomberg úgy számol, hogy az orosz aranytartalék július végén 2170 tonna volt, ami 77,4 milliárd dollárnak felel meg.

A júliusinál nagyobb tételben legutóbb tavaly novemberben vásárolt fel aranyat az orosz jegybank.

Áprilisban és májusban az orosz jegybank mintegy négyötödével csökkentette amerikai kötvény és kincstárjegy készletét, piaci elemzők szerint az amerikai szankciók szigorítására készülve. "Az arany száz százalékos védelmet jelent a jogi és a politikai kockázatokkal szemben" - jelentette ki akkor a jegybank első elnökhelyettese.

A Strategic Intelligence szaklap szerkesztője, Jim Richards szerint "okos húzás" az oroszok részéről az arany felvásárlása. "Oroszország pénzügyi háborúban áll. Miközben megszabadulnak dollár eszközeiktől, növelik aranykészleteiket, ami védelmet biztosít számukra a dollárforgalom befagyasztásával és újabb szankciókkal szemben" - fejtette ki.

Az újabb amerikai szankciók kivetésével és Jeremy Hunt brit külügyminiszternek az Európai Unióhoz intézett felszólításával hasonló lépések megtételére Oroszországnak egyre fokozódó politikai nyomással kell szembenéznie.

"Mivel az amerikaiak fegyverként vetik be a dollárt, teljes mértékben érthető, hogy az oroszok viszont devizatartalékaik diverzifikálására törekednek" - jelentette ki John Meyer, a londoni SP Angel befektetési tanácsadó cég elemzője. "Aki kerüli a dollár kitettséget, annak az arany a legjobb befektetési eszköz."
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-08-22/russian-central-bank-buys-more-gold-in-face-of-tougher-sanctions
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!