Az időskori szegénység és az oktatás a németek legfontosabb problémája, a bevándorlás a 13. helyen

Külföld, 2018.07.15

Az időskori szegénységet és a gyermekek oktatásban való esélyegyenlőségét említették első helyen abban a felmérésben, melyben a Bild am Sonntag című vasárnap megjelenő német lap megrendelésére az Emnid közvélemény-kutató kérdezte meg a németeket arról, hogy szerintük melyek a legfontosabb megoldandó kérdések Németországban. A bevándorlás korlátozása a 13. helyre került

Az Emnid július 10-én 2009 embert kérdezett meg, és azt rangsorolta, hogy a megkérdezettek közül az adott kérdést hányan jelölték meg különösen vagy nagyon fontosnak. A legtöbb válaszadó, 79 százalék az időskori szegénység problémáját nevezte meg. 76 százalék szerint a második nagyon fontos kérdés, hogy minden gyerek azonos esélyekkel indulhasson az oktatásban. 74 százalék pedig az egészségbiztosítás javítását emelte ki fontos ügyként.

A húszas listán a "dobogó" alatt, negyedik helyre a megfizethető lakhatás került 69 százalékkal, és ötödik legfontosabb kérdés a bűnözés elleni fellépés, 65 százalék tartja fontosnak a terrorizmus elleni fellépést. Az emberek többsége választotta még a környezet- és klímavédelmet (61 százalék), hogy többet kell tenni a gyerekekért és a családokért (59 százalék), hogy fel kell lépni a munkanélküliség ellen (54 százalék), és a válaszadók ugyanekkora aránya tartja nagyon vagy különösen fontosnak a javak igazságosabb elosztását.

A fontos ügyek alsó felébe került, az emberek 40 százalékának értékelése alapján az adóterhek és az állami elvonás szintjének csökkentése, amelyet a fogyasztóvédelem megerősítése követ. Ez után került a listára a bevándorlás korlátozása, amely 38 százalék szerint különösen vagy nagyon fontos. 37 százalék a gazdasági növekedés erősítését választotta. 35 százalék úgy véli, fontos lenne a mobiltelefon és internethálózat lefedettségének növelése, és 34 százalék nevezte meg a legfontosabb ügyek között az államadósság csökkentését. Ugyanennyien válaszolták azt, hogy a német nemzeti érdekek erőteljesebb külföldi képviseletére lenne szükség. 32 százalék szerint nagyon fontos lenne a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése. A felmérés utolsó két helyén pedig az elektromobilitás vonzóbbá tétele és a védelmi kiadások növelése szerepel. Ez utóbbit mindössze a megkérdezettek hatoda tartotta különösen vagy nagyon fontosnak.

Politikai szimpátia alapján más-más a legfontosabb az embereknek. A kormányzó konzervatív uniópártok szavazói a gyerekek oktatási esélyegyenlőségét nevezték meg a legtöbben. A nagykoalícióban velük kormányzó szociáldemokratákkal rokonszenvezők számára pedig az időskori szegénység a legégetőbb probléma. Az uniópártoktól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) szimpatizánsainak 100 százaléka nevezte meg különösen fontosként a bűnözés elleni küzdelmet, amelyet körükben a bevándorlás korlátozása követ 87 százalékkal. A migráció megfékezése az uniópárti válaszadók körében a 14., a szociáldemokrata szimpatizánsoknál pedig a 18. helyre került.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!