Az izraeli hadsereg lelőtt egy palesztint Gázában, tovább nő a feszültség

Külföld, 2018.04.05

Tovább nőtt a feszültség a Gázai övezet határvidékén csütörtökön, miután az izraeli hadsereg az éjjel lelőtt egy palesztin fegyverest.

A palesztin férfival izraeli légicsapás végzett Gáza város Zeitin nevű negyedében. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az éjjel valóban csapást mért egy fegyveres merénylőre az övezet északi részén.

Az enklávét irányító radikális iszlamista Hamász csütörtökön bejelentette, hogy pénzt adnak a múlt pénteki határ menti tömegtüntetésekben megsebesült palesztinoknak, illetve a megölt palesztinok hozzátartozóinak. A családtagok háromezer dollárt (mintegy 760 ezer forintot) kapnak halottaik után, míg a súlyos sebesültek ötszáz dolláros (130 ezer forintos), a közepesen súlyos sebesültek pedig kétszáz dolláros (50 ezer forintos) segélyben részesülnek. Gázában a havi átlagfizetés 575 dollár (150 ezer forint), de több mint 50 százalékos a munkanélküliség.

Múlt péntek óta húsz palesztin halálos áldozata, és több száz sebesültje van a kiújult erőszakhullámnak, közülük tizenheten a pénteki tömegdemonstrációban vesztették életüket. Az izraeli védelmi miniszter az e heti, szintén péntekre meghirdetett újabb tüntetés előtt kijelentette, hogy Izrael nem fog tétovázni, és ismét úgy fog válaszolni, mint múlt pénteken.

Avigdor Liberman csütörtökön azt nyilatkozta a jeruzsálemi közszolgálati rádiónak, hogy csak a Hamász fizetett terroristái és családtagjaik járnak a tüntetésekre, s az izraeli hadsereg felkészült minden eshetőségre.

A Becelem nevű izraeli emberi jogi szervezet az utóbbi napokban a közösségi médiában közzétett üzenetekben felszólította a határon szolgáló katonákat, hogy tagadják meg a lőparancsot.

A védelmi miniszter a rádióban zsoldosoknak nevezte a Becelem tagjait, akik egy tál lencséért eladják az országot. Szerinte ők a tetteikért külföldről pénzt kapó hivatásos provokátorok, és felszólította az igazságügy-minisztert, hogy állítsa bíróság elé a civil szervezet tagjait.

Múlt pénteken a Hamász mozgósítására izraeli becslések szerint harminc-negyvenezer gázai vonult az övezet izraeli határához, ahol egy részük égő gumiabroncsokat és köveket dobált a kerítés túloldalán felsorakoztatott izraeli katonák felé. Többen megpróbáltak kárt tenni a határkerítésben, illetve megpróbáltak behatolni izraeli területre.

Az izraeli hadsereg tömegoszlató fegyvereket vetett be a határhoz közelítők ellen, illetve mesterlövészekkel célba vették a "fő felbujtókat" és a határ felé tartó fegyvereseket. Többek közt agyonlőttek két palesztint, akik a helyi tévében bemutatott videofelvételek tanúsága szerint lőfegyverrel támadtak az izraeli katonákra.

Az övezetet tíz éve irányító Hamász legalább Izrael 1948. május 14-i kikiáltásának évfordulójáig, ami egyben a palesztin katasztrófa napja (nagba), minden péntekre tömeges tüntetéseket tervez az izraeli határhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!