Az orosz alsóház harmadik olvasatban is elfogadta az alkotmánymódosítási csomagot

Külföld, 2020.03.11

     Moszkva, 2020. március 11., szerda (MTI/Reuters/dpa/TASZSZ) - Az orosz alsóház harmadik - egyben utolsó - olvasatban is elfogadta szerdán a Vlagyimir Putyin elnök által januárban beterjesztett alkotmánymódosítási csomagot, amelyet kedden váratlanul kiegészítettek azzal, hogy eltörlik az egy személy által betölthető elnöki ciklusok számának korlátozását.

A szerdai szavazáson a 450 fős alsóházban 383 képviselő szavazott igennel a módosítási csomagra, 43 tartózkodott, és senki nem voksolt nemmel - közölte újságírókkal Vjacseszlav Vologyin, a ház elnöke.

Az érvényes alkotmány szerint Putyinnak 2024-ben, negyedik elnöki ciklusának végén távoznia kellene a hatalomból. A hozzá legközelebb álló párt, a kormányzó Egységes Oroszország azonban azzal a javaslattal állt elő kedden, hogy elnökségeinek számát alkotmánymódosítással ismét nulláról lehetne indítani. Putyin úgy reagált: lehetségesnek tartja ezt, ha nincs ellene kifogása az alkotmánybíróságnak.

Az alkotmánymódosításokról április 22-én tartanak országos szavazást.

A 67 éves Putyin a leghosszabb ideje hatalmon lévő orosz vezető: két évtizede irányítja az országot hol miniszterelnökként, hol államfőként. Ha a kormánypárt javaslata megvalósul - a dpa német hírügynökség értelmezése szerint -, akkor Putyin élete végéig Oroszország vezetője lehet. A Reuters brit hírügynökség jelentésében ugyanakkor azt írja, hogy "csak" 2036-ig, azaz 2024 után két hatéves ciklusig lehetne elnök, azaz 83 éves koráig. A felsőház szintén jóváhagyta szerdán az alkotmánymódosítást.

A szövetségi tanács tagjai közül 160 támogatta, egy ellenezte a javaslatot, hárman pedig tartózkodtak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!