Az orosz emberi jogi biztos felkereste Szencovot, az ukrán ezt nem tehette meg

Külföld, 2018.06.28

Az orosz emberi jogi biztos felkereste csütörtökön a börtönben május közepe óta éhségsztrájkot folytató Oleh Szencov ukrán rendezőt, az ugyancsak a helyszínre érkezett ukrán ombusmannak nem adták meg erre a lehetőséget.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy találkozója a terrorizmus címén 20 évre elítélt Szencovval egy órán át tartott. Közlése szerint a rendező egészségi állapota "egészében kielégítő", de aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az éhezés már 46. napja tart, ami "nagy figyelmet" követel meg.

"Szencov jó érzelmi állapotban van, járkál, érdeklődik a világ eseményei iránt, az egészségügyi részlegben híreket és labdarúgást néz, filmforgatókönyvet ír" - mondta, hozzátéve, hogy Szencov levélben és telefonon kapcsolatot tart fenn hozzátartozóival és barátaival.

Beszámolója szerint a rendező nem kívánt beszélni vele arról, hogy véget vessen az éhségsztrájkjának, és a tiltakozás más eszközét válassza. Moszkalkova szerint Szencov az állítja, hogy jól van, annak ellenére, hogy június 8-án rosszullét miatt konzíliumra kórházba kellett szállítani. Az ombudsman szerint az elítélt orvosi felügyelet alatt áll, leletei szerint élete jelenleg nincs veszélyben.

Szencovot a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található "Jegesmedve" telepen tartják elzárva, Labitnangiban. Az ukrán parlament emberi jogi biztosát, Ljudmila Deniszovát, aki Moszkalkovával egy géppel érkezett Szalehandrba, csütörtökön nem engedték be a büntetés-végrehajtási intézménybe. Az orosz ombudsman hivatala szerint Deniszova előzetes egyeztetés és engedély nélkül kezdeményezte a látogatást.

Videofelvétel tanúsága szerint a Moszkalkovát szállító autókonvoj anélkül hajtott be a "Jegesmedve" területére, hogy megállt volna az annak kapujában várakozó Deniszova mellett, aki nem először tett kísérletet Szencov meglátogatására. Moszkalkova utólag értetlenségének adott hangot Deniszova kísérlete miatt.

Az orosz ombudsman egyébként kedden Ukrajnában találkozhatott az Azovi-tengeren az ukrán parti őrség által márciusban elfogott orosz Nord halászhajó legénységével, de a helyi hatóságok - papírok hiányára hivatkozva - megtagadták tőle, hogy láthassa Makszim Ogyincov orosz katonát is.

A két ország elnöke múlt csütörtökön beszélt egymással telefonon a délnyugat-ukrajnai helyzet mellett a politikai foglyok látogathatóságának és kicserélésének ügyéről. Petro Porosenko ukrán államfő arra kérte orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint, hogy Deniszova felkereshesse Szencovot.

Thorbjörn Jagland, az Európa Tanács (ET) főtitkára a héten kérelmezte Szencov szabadon bocsátását, de Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy az nem lehet jogalap az elnöki kegyelemben részesítéshez, mert azért az érintettnek személyesen kell folyamodnia. Az elítélt erre nem hajlandó.

Szencovot 2015. augusztus 15-én húszévi szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság, azzal az indokkal, hogy "terrorcsoportot" hozott létre az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten.

Ennek tagjai 2014 tavaszán Szimferopolban felgyújtották a Krím Orosz Közössége elnevezésű társadalmi szervezet és az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország helyi szervezetének irodáját. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a csoport tagjai arra készültek, hogy 2015. május 9-én, a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem évfordulóján bombát robbantsanak a szimferopoli örök lángnál és Lenin-szobornál.

Szencov nem ismerte el bűnösségét. A rendező mellett számos nemzetközi hírű filmes kollégája kiállt, támogatására Európában több akciót is szerveztek.

Oleh Szencov május 14-én kezdett határidő nélküli éhségsztrájkba azzal a követeléssel, hogy bocsássanak szabadon 64, Oroszországban őrzött ukrán "politikai" foglyot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!