Az orosz és az amerikai külügyminiszter csak a helsinki csúcs után találkozik

Külföld, 2018.07.04

Szergej Lavrov orosz és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter megállapodott abban, hogy csak országaik elnökének július 16-i, Helsinkiben tartandó csúcstalálkozóját követően tartanak személyes egyeztetést.

Ezt Lavrov közölte szerdán Moszkvában, jordániai hivatali partnerével közösen tartott sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint Pompeo, akivel kedden beszélt telefonon, kijelentette neki, hogy zsúfolt programja miatt Helsinki előtt fizikailag lehetetlen a személyes találkozó. A korábbi híradások szerint a két nagyhatalom diplomáciájának vezetői éppen a csúcs előkészítése céljából ültek volna tárgyalóasztalhoz.

Lavrov és Pompeo kedden a készülő elnöki találkozóval kapcsolatban egyebek között Szíriáról és a Koreai-félszigetről egyeztetett. Megállapodtak abban, hogy keresni fogják a helyet és az időpontot ahhoz, hogy megvitassák azoknak a feladatoknak a megoldását, amelyeket Lavrov reményei szerint a csúcs fog eléjük állítani.

Az orosz diplomáciai tárca vezetője kifejezte reményét, hogy a finn fővárosban őszinte párbeszéd folyik majd minden olyan kérdésről, amely "beárnyékolja" a kétoldalú viszonyt. Mind mondta, szakértői szinten folyamatos a csúcs előkészítése. Beszámolója szerint az amerikai fél még nem válaszolt a szíriai Rakka közös aknamentesítésére vonatkozó orosz javaslatra.

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet az RT orosz állami televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a jelenleg Moszkvában tartózkodó, szintén a Helsinki felé vezető utat egyengető amerikai kongresszusi küldöttség után augusztusban újabb tengerentúli delegáció keresi fel az orosz fővárost, "és lesz egy találkozó Berlinben is". További részleteket a misszióvezető nem árult el.

A Richard Shelby szenátor vezette, a törvényhozás mindkét házát képviselő, de kizárólag republikánus honatyákból álló küldöttséget kedden Lavrov mellett fogadta Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke és Konsztantyin Koszacsov, a felsőház külügyi bizottságának elnöke.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy az amerikai delegáció Vlagyimir Putyin elnökhöz nem jutott be. A tisztségviselő ugyanakkor nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy ez elnöki apparátusból tárgyalt-e valaki a tengerentúli honatyákkal.

Peszkov megerősítette a Jeruzsálemben tett hivatalos bejelentést, miszerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök jövő héten ismét Moszkvában lesz. Az izraeli közlés szerint Netanjahu 11-én utazik Oroszországba.

Lavrov egyébként ismételten az hangoztatta, hogy Moszkva kész akár kétoldalú alapon, akár a - Moszkvát, Washingtont, az ENSZ-t és az EU-t tömörítő - "kvartett" keretein belül elősegíteni az izraeliek és a palesztinok közvetlen párbeszédét. Hangot adott meggyőződésének, hogy ez a felek közötti konfliktus rendezésének egyetlen módja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!