Az osztrák koalíciós tárgyalások mielőbbi lezárását szorgalmazza Brigitte Bierlein ideiglenes kancellár

Külföld, 2019.12.11

A koalíciós tárgyalások mielőbbi lezárását szorgalmazta Brigitte Bierlein ideiglenes kancellár szerdán a Der Standard című lapnak  adott interjújában. Bierlein fél éve látja el a kancellári teendőket Ausztriában.

"Az utolsó pillanatig számíthatnak ránk, mégis abban bízunk, hogy a közeljövőben létrejön a koalíciós megállapodás" - mondta Brigitte Bierlein. Hozzátette: nem az a fontos, hogy még karácsony előtt vagy csak januárban fejeződnek-e be az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek közötti koalíciós egyeztetések; azonban a lakosság nem örülne, ha túlságosan elhúzódnának a tárgyalások" - mondta.

Az átmeneti kancellár hangsúlyozta: ha január végéig sem jönne létre a megállapodás, abban az esetben egyeztetnie kell az államfővel az ideiglenes kormány jogkörének esetleges kiterjesztéséről. Nagyon sok olyan kérdés van ugyanis, amivel kapcsolatban döntéseket kell hozni, amire azonban a jelenlegi ideiglenes kormánynak egyelőre nincs jogosultsága; példként említette a végrehajtandó reformokat, és, hogy távozása óta üres az Alkotmánybíróság elnöki széke.

"A májusi események nagy vihart kavartak Ausztriában; most azonban örülnek az emberek, hogy visszatért a nyugalom" - emlékeztetett Brigitte Bierlein az Ibiza-botrány néven elhíresült ügyre, amikor két német újságíró leleplező videót tett közzé Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellárról. Strache lemondása után Sebastian Kurz akkori kancellár (ÖVP) a szabadságpárti belügyminiszter menesztését javasolta; Herbert Kickl (FPÖ) távozása után azonban az összes szabadságpárti miniszter lemondott. Kurz szakértőket bízott meg a megüresedett tárcák feladatköreinek ellátására. Nem sokkal később a nagyobb ellenzéki párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a kormány ellen, melynek megszavazása után Alexander Van Bellen államfő az Alkotmánybíróság elnökét, Brigitte Bierleint bízta meg a kancellári teendők ideiglenes ellátásával.

Brigitte Bierlein átmeneti kormánya az új kormány megalakulásáig marad hivatalban. Bierlein jövőbeni terveiről azt mondta: nem vágyik újabb közéleti pozícióra, illetve politikai karrierre. Azt szeretné, ha hivatali ideje hamarosan véget érne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!