Az Öt Csillag-Liga kormány ellen tüntetett az olasz balközép ellenzék

Külföld, 2018.09.30

Demokratikus újjáébredésre szólította fel az olaszországi balközép erőket Maurizio Martina, az ellenzéki Demokrata Párt (PD) ügyvezető főtitkára a PD vezette kormányellenes tüntetésen Rómában vasárnap.

Az olasz főváros központjában a Piazza del Popolo terén tartott békés demonstráció az Azért az Olaszországért, amelyik nem fél címet kapta. A PD adatai szerint a teret mintegy 70 ezren töltötték meg, akiket a párt különvonatokkal és 200 autóbusszal szállított a kormányellenes tüntetésre. A résztvevők a PD zöld-fehér-piros, valamint az EU zászlóit lobogtatták.

A legnagyobb olasz ellenzéki erő meghirdette megmozdulás az első ellenzéki kormányellenes tüntetés volt az Öt Csillag mozgalom (M5S) és a Liga alkotta római kormány június elsejei felállása óta.

Maurizio Martina beszédében kijelentette, a PD vezetősége megértette, az olaszok a márciusi parlamenti választásokon miért nem a balközépet juttatták kormányra. "Tanultunk a leckéből'" - hangoztatta Martina, aki most "demokratikus újjáébredésre" szólította fel a pártot és az olasz balközép erőket. A PD ügyvezető főtitkárának szavaira a tömeg azt skandálta, hogy "egységet, egységet", a párton belüli megosztottság és feszültség beszüntetését sürgetve.

A párt egységét bizonyítva a demonstráción részt vevő PD-vezetők, Matteo Renzi volt főtitkár és a párt volt miniszterelnöke, a Renzi utódjaként ismert Paolo Gentiloni volt kormányfő és Maurizio Martina megölelték egymást. Néhány héttel ezelőtt a PD új kongresszusát előkészítő találkozó azért maradt el, mert Renzi, Gentiloni és Martina nem volt hajlandó egy asztalhoz ülni. Maurizio Martina azt mondta, az M5S-Liga "gyújtogatással" kormányozza Olaszországot gyűlöletet keltve és megosztva az olaszokat.

A PD-politikusok heves támadást intéztek az M5S-Liga kormány csütörtökön bemutatott költségvetési csomagtervezete ellen. Maurizio Martina egyenesen csalásnak nevezte a kormány pénzügyi-gazdasági terveit. Matteo Renzi szerint a jobbközép kormány költségvetése téves számításokon alapul és Venezuela irányába sodorja Olaszországot. "Luigi Di Maio, az M5S vezetője rosszul mondta: kormánya nem a szegénységet, hanem a matematikát számolja fel" - hangoztatta Matteo Renzi.

A PD vezette balközép kormány 2013-től irányította Olaszországot idén tavaszig. A párt 18,7 százalékot szerzett, lemaradva az öt évvel ezelőtti 25,4 százaléktól, ami több mint 2 millió szavazó elvesztését jelentette, akik a felmérések szerint az M5S-hez pártoltak át. Matteo Salvini, a Liga vezetője korábban úgy nyilatkozott, a PD-t már csak az tartja életben, hogy a kormány ellen tüntet.

Több mint 25 ezren vettek részt a milánói dóm előtti téren szintén vasárnap rendezett tüntetésen, amelyet olasz baloldali szervezetek és szakszervezetek hirdettek meg, köztük az olasz partizánszövetség (Anpi), valamint a koncentrációs táborok túlélőinek egyesülete (Aned), a rasszizmus és a gyűlölet minden formája ellen. A Zéró Intolerancia és Stop a gyűlöletre jelszóval zajlott demonstráció résztvevői piros színű pólót viseltek, ami jelenleg Olaszországban a migránsok befogadásának a támogatását jelképezi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!