Az RMDSZ nem támogatja bizalmatlansági indítvány beterjesztését a bukaresti kormány ellen

Külföld, 2020.08.13

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem írja alá a bukaresti jobbközép kisebbségi kormány ellen beterjesztendő bizalmatlansági indítványt, arról pedig, hogy megszavazza-e a kormánybuktatást, az indítvány napirendre tűzése előtt dönt - közölte Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Az RFI - a francia közszolgálati rádió - román adásának nyilatkozó politikus kifejtette: a magyar érdekképviseletnek számos kifogása van a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ludovic Orban vezette kormányának tevékenységét illetetően, ugyanakkor senki sem tudja, hogyan alakul szeptemberben a járványhelyzet, és nem lenne jó, ha a helyzet súlyosbodása esetén a hatóságoknak még kevesebb eszközük lenne a közbelépésre.

A frakcióvezető arra utalt, hogy a márciusban azért szavazott ismét bizalmat a parlament baloldali többsége a másfél hónappal korábban megbuktatott, változatlan összetételű PNL-kormánynak, hogy véget vessen a kormányválságnak és teljes jogkörrel rendelkező kormánya legyen Romániának a világjárvány miatt bevezetett rendkívüli állapot idején. A bizalmatlansági indítvány elfogadása esetén ugyanis a leváltott kabinet korlátozott, ügyvivői hatáskörrel intézkedik az új kormány beiktatásáig és nem fogadhat el rendeleteket.

Cseke Attila leszögezte: az RMDSZ nem akar politikai játszmák részesévé válni, a bizalmatlansági indítvány esetleges megszavazása ügyében a szövetség egyesített frakciója közvetlenül a voksolást megelőzően dönt annak függvényében, hogy az adott helyzetben mi a "leghatékonyabb" megoldás az ország számára.

A PNL-kormány ellen a legnagyobb frakcióval rendelkező, tavaly ősz óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) készül bizalmatlansági indítványt beterjeszteni hétfőn. Marcel Ciolacu házelnök, a PSD ideiglenes elnöke fejetlenséggel, korrupt közbeszerzésekkel, a gazdaság tönkretételével vádolta a PNL-kormányt, amelyet szerinte csődöt mondott a járvány elleni küzdelemben.

A PSD külső segítség nélkül is be tudja terjeszteni a bizalmatlansági indítvány, a kormánybuktatás azonban kétséges az RMDSZ támogatása nélkül.

Szeptember 27-én önkormányzati, év végén (vagy jövő év elején) parlamenti választásokat rendeznek Romániában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!