Az SZNT elnöke bízik abban, hogy folytatódhat az aláírásgyűjtés

Külföld, 2020.05.10

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke bízik abban, hogy május közepén döntés születik arról: egy "pótlólagos időben" újra elindulhat az európai nemzeti régiók védelmében indított uniós aláírásgyűjtés.

Izsák Balázs az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában arról beszélt: bár összegyűlt az egymillió aláírás, a szükséges hét uniós ország közül csak három - Magyarország, Románia és Szlovákia - lépte át a küszöböt.

Elmondta: most az Európai Bizottság döntésére várnak a hosszabbításról. Azért kérelmezték, hogy folytatódhasson a kezdeményezés, mert a koronavírus-járvány miatt nemcsak a papíralapú gyűjtés, de a más országokkal való kapcsolattartás is nehézzé vált számukra.

Az európai polgári kezdeményezéshez szükséges aláírásokat egy évig lehet gyűjteni, de ezúttal legalább két hónapot vesztettek a járvány miatt - mondta.

Izsák Balázs hangsúlyozta, ha újraindul a gyűjtés, a területi reprezentativitás érdekében külön hangsúlyt fektetnek majd négy-öt-hat európai uniós országra, de további aláírásra buzdított ott is, ahol már megvan a kellő számú aláírás.

Abban vagyunk érdekeltek, hogy ne csak a minimális küszöböt teljesítsük, hanem álljon a kezdeményezés mögött legalább kétmillió ember, mert nem mindegy, hogy az európai uniós polgároknak mekkora tömege hitelesíti ezt a kezdeményezést - emelte ki.

Több ezer aláírás veszhetett el akkor, amikor leállt a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés weboldala, ezért Izsák Balázs szerint az Európai Bizottságnak viselnie kell a felelősséget. Átláthatatlannak nevezte azt, hogy miért ilyen alacsony színvonalú a technikai szolgáltatás.

Hozzátette, ezt ki kell vizsgálni, ezért konzultálnak az ügyvédjükkel arról, hogy mit tehetnek, és annak megfelelően kezdeményeznek esetleg eljárást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!