Az ukrán elnök szerint hiba a georgiai nagykövet hazarendelése konzultációkra Szaakasvili kinevezése miatt

Külföld, 2020.05.08

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken hibának nevezte, hogy Tbiliszi hazarendeli konzultációkra ukrajnai nagykövetét, amiért ő kinevezte Miheil Szaakasvili volt georgiai elnököt reformügyi tanácsadói testületének az élére.

"Kiváló kapcsolataink vannak Grúziával (Georgiával) és a grúz emberekkel. Mindennek ellenére mi nem hívjuk haza konzultációra Ukrajna (georgiai) nagykövetét" - jelentette ki Zelenszkij újságíróknak a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében tett látogatásakor, ahol egy második világháborús megemlékezésen vett részt.

Reményét fejezte ki, hogy a nagykövetével folytatott konzultációk után Tbiliszi megérti, hogy a személyi kinevezések egy ország belügyébe tartoznak. "Nem akarok senkit se megsérteni, de úgy vélem, ez a mi belügyünk. Szaakasvili ukrán állampolgár, aki ukrán útlevéllel rendelkezik, és én, mint Ukrajna elnöke kineveztem őt a Reform Végrehajtó Bizottság vezetőjévé, amely (testület) az ukrán államfő alá tartozik, mindössze ennyi történt" - szögezte le Zelenszkij.

David Zalkaliani georgiai külügyminiszter pénteken közölte, hogy hazarendeli konzultációkra kijevi nagykövetét, de nem szakítja meg Ukrajnával a diplomáciai kapcsolatait amiatt, hogy az ukrán államfő előző nap kinevezte a Georgiában körözés alatt álló Szaakasvilit reformügyi tanácsadói testületének az élére.

Április végén még úgy volt, hogy Szaakasvili miniszterelnök-helyettesi kinevezést kap. Az Ukrajinszka Pravda hírportál értesülése szerint az államfő mögött álló és többséggel rendelkező Nép Szolgája párt parlamenti frakciójában azonban nem sikerült megszereznie ehhez a kellő támogatottságot. Az ukrán jog szerint a miniszterelnök-helyetteseket a kormány javaslatára a parlament nevezi ki, ebbe az államfőnek jogilag nincs beleszólása. Tbiliszi már akkor hevesen tiltakozott az ellen, hogy Szaakasvili kormányzati tisztséget kapjon Ukrajnában.

Szaakasvili 2004-től 2013-ig volt Georgia államfője. Hivatali ideje alatt több hasznos reformot is végrehajtottak az országban, 2008 augusztusában ugyanakkor elnöksége alatt Georgia vesztes villámháborúba keveredett Oroszországgal. Mandátumának lejárta után külföldre távozott. Távollétében hivatali visszaélés vádjával három év szabadságvesztésre ítélték Georgiában. Kijev azonban Tbiliszi többszöri kérésére sem adta ki. 2015-ben megkapta ugyanis az ukrán állampolgárságot Petro Porosenko akkori ukrán elnöktől, aki Odessza megye kormányzójává nevezte ki. Ekkor Szaakasvili lemondott grúz állampolgárságáról. Később viszont összekülönbözött Porosenkóval.

Ezt követően Porosenko 2017 nyarán megfosztotta az időközben kormányzói posztjáról lemondott Szaakasvilit ukrán állampolgárságától, és 2018-ban kiutasította az országból. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban visszaadta ukrán útlevelét a hontalanná vált politikusnak, aki így 2019 májusának végén visszatérhetett Ukrajnába.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!