Az ukrán fél nem kapott dokumentált bizonyítékot az orosz börtönben éhségsztrájkoló ukrán filmrendező jóllétéről

Külföld, 2018.06.20

Az ukrán fél nem kapott semmilyen dokumentumot, ami alátámasztaná Moszkvának azt az állítását, miszerint jól van az oroszországi börtönben több mint öt hete éhségsztrájkot folytató Oleh Szencov ukrán filmrendező - jelentette ki Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi ombudsman szerdai Facebook-bejegyzésében.

A megbízott már egy hete tartózkodik Oroszországban, ahová azután utazott, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök telefonon megállapodott: a két ország emberi jogi megbízottjai meglátogatják az Ukrajnában fogva tartott orosz, illetve az Oroszországban fogva tartott ukrán állampolgárokat. Szencovot múlt csütörtökön próbálta felkeresni az északnyugat-szibériai Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben lévő Labitnangi városában lévő börtönben, ahol épp most raboskodik, de nem engedték be hozzá, és azóta sem találkozhatott vele.

"Ésszerű aggodalmakat kelt Oleh Szencov egészségügyi állapotát illetően az, hogy ilyen sokáig akadályoznak engem, mint a Legfelsőbb Tanács (ukrán parlament) emberi jogi megbízottját, akárcsak Ukrajna konzuli hivatalainak munkatársait abban, hogy találkozhassanak vele" - fűzte hozzá.

Közölte, hogy találkozott viszont Szencov ügyvédjével, Dmitro Gyinzével, aki este Labitnangiba utazik, és megpróbálja felkeresni védencét. Átadta neki Porosenkónak és Irina Herascsenko parlamenti alelnöknek a Szencov számára írt levelét. Az ombudsman szavai szerint az ügyvéd elmondta neki, hogy ő két hete látta utoljára a filmrendezőt. Akkor még jól tartotta magát, csak vizet vett magához, infúzión keresztül vitaminokat és szőlőcukoroldatot kapott. Kényszertáplálás alatt akkor még nem volt, de azóta neki sincs információja róla.

Denyiszova közzétette azt is, hogy Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsmanhoz fordult írásban, arra kérve, ő kérvényezze Putyintól Szencov szabadon engedését humanitárius okokra hivatkozva.

Az Interfax Ukrajina hírportál közben arról számolt be, hogy Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára szerdán Moszkvában találkozott Moszkalkovával. A megbeszélés után újságíróknak ő is Szencov szabadon bocsátása mellett szólalt fel. "Ha a kegyelemhez kérvényre van szükség, örömmel nyújtom be jómagam az emberi jogok európai egyezménye alapján" - jelentette ki a főtitkár.

Szencovot 2014 májusában vették őrizetbe az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, ahonnan Oroszországba hurcolták. 2015 augusztusában 20 év fegyházbüntetésre ítélték a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városában, állítólagos terrorszervezet létrehozásának, valamint terrortámadások előkészítésének vádjával. Szencov nem ismerte el bűnösségét. Kijev szerint koholt vádak alapján ítélték el.

A filmrendező május 14-én kezdett határidő nélküli éhségsztrájkot, követelve 64, Oroszországban bebörtönzött ukrán szabadon bocsátását. Saját magának nem kért szabadságot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!