Az ukrán kormányfő szerint pár hónapon belül megkapja Ukrajna a félmilliárd eurós kölcsönt az Európai Uniótól

Külföld, 2020.01.28

Ukrajna teljesített minden feltételt ahhoz, hogy megkapja az Európai Uniótól az egymilliárd euró hitel második, 500 millió eurós részletét - jelentette ki Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök kedden, hozzátéve, hogy ezért a kölcsönt szerinte Kijev az év első negyedében meg fogja kapni.

A kormányfő erről azon a sajtótájékoztatón beszélt Kijevben, amelyet Valdis Dombrovskis-szal, az Európai Bizottságnak az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységekért felelős ügyvezető alelnökével tartott.

Dombrovskis hozzáfűzte, hogy az Európai Bizottság kész a részlet elkülönítésére, de Ukrajnának még teljesítenie kell a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött együttműködése feltételeit.

"Várunk arra, hogy Ukrajna végrehajtsa azokat az előzetes intézkedéseket, amelyekben az IMF-fel megállapodott. A magunk részéről már elindítottuk az eljárásokat annak érdekében, hogy a (második részlet) kifizetése megtörténjen, amint Ukrajna teljesíti az IMF-program feltételeit" - mondta az alelnök.

Az egymilliárd euró pénzügyi támogatást 2018 nyarán hagyta jóvá az Európai Unió Ukrajnának, azzal az elsődleges céllal, hogy segítséget nyújtson az ország pénzügyi szükségleteinek fedezéséhez, valamint előmozdítsa a gazdaság stabilizálását és a strukturális reformokat - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. A kölcsön első részletét - 500 millió eurót - 2018 decemberében utalta az unió Kijevnek 1,25 százalékos kamatlábbal és 2033 áprilisi lejárattal.

A hitel második részletének egyik fő feltétele, hogy Ukrajna részt vegyen az IMF hitelezései programjában.

Az IMF és az ukrán kormány tavaly decemberben előzetesen megállapodott egy új hároméves, 5,5 milliárd dolláros kiterjesztett finanszírozási program részleteiről. A programot ugyanakkor még az IMF igazgatótanácsának is jóvá kell hagynia, a döntés pedig attól függ, hogy Ukrajna végrehajt-e bizonyos halaszthatatlan intézkedéseket - írta a hírportál. Az IMF részéről egyebek mellett elhangzott, hogy Ukrajna gazdasági sikere nagyban függ attól, hogy sikerül-e csökkentenie az oligarchák befolyását, továbbá megvédenie azokat az eredményeket, amelyeket a bankszektor megtisztítása nyomán elért, egyben gondoskodni arról is, hogy az adófizetőknek visszatérüljenek a veszteségeik, amiket a bankcsődök miatt elszenvedtek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!