Az ukrán parlament kinevezte az új főügyészt

Külföld, 2020.03.17

Az ukrán parlament Irina Venegyiktovát, az Állami Nyomozó Iroda (DBR) eddigi ideiglenes vezetőjét nevezte ki főügyésznek keddi rendkívüli ülésén.

Venegyiktova kinevezését 269 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. Hevesen ellenezte viszont két frakció, a Hang párt és a Petro Porosenko volt elnök mögött álló Európai Szolidaritás. Utóbbi szerint ugyanis Venegyiktova a főügyészség élén "politikai üldözéssel fog foglalkozni". Ezt Venegyiktova visszautasította, kijelentve, hogy Ukrajnában nincs politikai üldöztetés.

Porosenko ellen a nyomozóiroda legalább egytucatnyi ügyben indított vizsgálatot, a volt főügyész, Ruszlan Rjabosapka viszont nem találta elegendőnek a vádemeléshez a nyomozók által összeállított anyagokat. Porosenko szerint a DBR "összejátszik" Andrij Portnovval, a 2014-es kijevi Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt elnök egykori helyettes hivatalvezetőjével, ő tette meg ugyanis a feljelentéseket ellene a DBR-nél azután, hogy tavaly visszatért Ukrajnába.

Volodimir Zelenszkij elnök az új főügyészjelölt bemutatásakor kiemelte, hogy Venegyiktova lesz Ukrajnában az első női főügyész.

Rjabosapkát a parlament március 5-én menesztette hivatalából bizalmatlansági indítvánnyal, amelyet két párt, a Zelenszkij mögötti Nép Szolgája és a Moszkva-barát Ellenzéki Platform Életért képviselői terjesztettek be. A sajtóvisszhangok szerint Rjabosapka menesztése mögött leginkább politikai okok és egyes oligarchák - Ihor Kolomojszkij és Viktor Medvedcsuk - érdekei állhattak.

A parlament kedden kinevezte az új gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztert is, a tárca új vezetője Ihor Petrasko lett. Kinevezését 243 képviselő támogatta. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Petrasko 2013 óta az Oleh Bahmatyuk tulajdonában lévő Ukrlandfarming nevű mezőgazdasági holdingnál dolgozott. 2007-2013 között egy befektetési társaságnál töltött be vezető posztokat, később pedig az orosz Szberbank vállalati üzletágának vezetője volt.

A kinevezések után az ukrán parlament úgy döntött, hogy a koronavírus-fertőzés terjedésének veszélye miatt április 3-ig nem tart plenáris ülést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!