Az ukrán rendőrég eljárás indít a volt kijevi amerikai nagykövet állítólagos megfigyelése ügyében

Külföld, 2020.01.16

Az ukrán rendőrség büntetőeljárást indított az amerikai kongresszus vizsgálata nyomán Marie Yovanovitch, az Egyesült Államok volt kijevi nagykövetének állítólagos megfigyelése kapcsán - közölte csütörtökön az ukrán belügyminisztérium a honlapján nyilvánosságra hozott közleményben.

A belügyi tárca az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint közölte, hogy az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága olyan feljegyzéseket és egyéb dokumentumokat tett közzé, amelyek arról tanúskodnak, hogy Ukrajnában töltött ideje alatt Yovanovitch-ot állítólag jogellenesen megfigyelték, továbbá amerikaiak utasítására hozzáfértek elektronikus levelezéséhez.

A belügyminisztérium megjegyezte: Ukrajna álláspontja, hogy nem avatkozik be az Egyesült Államok belső politikai ügyeibe, a nyilvánosságra került feljegyzések azonban "tartalmaznak olyan tényeket, amelyek kimeríthetik az ukrán jogszabályok és a diplomaták jogainak védelméről szóló bécsi egyezmény esetleges megsértését".

A belügyminisztérium felkérte az FBI-t, hogy biztosítson hozzáférést számára minden információhoz az ügyben érintett személyekről. Ezen felül Arszen Avakov ukrán belügyminiszter felkérte az Egyesült Államok képviselőit, hogy vegyenek részt a vizsgálatban.

"Célunk kivizsgálni, hogy valóban megsértették-e az ukrán és a nemzetközi jogszabályokat, és erre megfelelő választ adni, vagy kideríteni, hogy pusztán hamis hírről van-e szó, ami két amerikai állampolgár közötti informális beszélgetésben hangzott el" - idézett a hírportál a belügyminisztérium közleményéből.

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága a Donald Trump elnök felelősségre vonását célzó alkotmányos eljárással összefüggésben nyilvánosságra hozta Lev Parnasnak, az államfő ügyvédjének, Rudy Giuliani ukrán születésű, amerikai állampolgárságú üzlettársának levelezését számos befolyásos emberrel - írta az Ukrajinszka Pravda.

Eliot L. Engel, a külügyi bizottság elnöke szerint a levelek között bizonyíték van arra, hogy Yovanovitch-ot Ukrajnában megfigyelték. Szerinte erre konkrétan a Parnas és Robert Hyde republikánus képviselőjelölt közti levelezések utalnak. Ezekben Hyde sértő kijelentéseket tett Yovanovitch-ról, és olyan utalásokat tesz, mintha információkat gyűjtött volna a nagykövet mozgásáról az ukrán fővárosban. Az ukrán hírportál szerint az egyik üzenetében például azt írta, hogy vannak Ukrajnában "olyan partnerei", akik segítenek a diplomata "nyomon követésében".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!