Az ukrán védelmi tanács vezetője éles hangon reagált Putyin Ukrajnával szembeni fenyegetéseire

Külföld, 2018.06.07

Vlagyinmir Putyin fenyegetései ellenére az ukrán állam létezik és létezni is fog, az ukrán katonák pedig a Donyec-medencében a megfelelő választ adják minden ellenük intézett támadásra - válaszolta Olekszandr Turcsinov, a kijevi nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) titkára csütörtökön az orosz elnöknek az aznapi interaktív televíziós fórumán tett kijelentései reagálva.

Putyin egyebek mellett figyelmeztette Kijevet, hogy "nagyon komoly következménye lesz egészében véve az ukrán államiságra nézve", ha az oroszországi labdarúgó-világbajnokság idején az ukrán hadsereg megpróbálja felszabadítani a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok által megszállt területeket - emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség.

Turcsinov rámutatott arra, hogy az interaktív műsorba Putyinnak a Donyec-medence megszállt részéből telefonált be egy ijedt orosz állampolgár - Zahar Prilepin orosz író -, aki "az orosz terrorista" fegyveres csoportosulások tagja, és azon félelmének adott hangot, hogy az ukrán hadsereg a vb ideje alatt támadásba lendülhet, erre válaszolt Putyin az említett fenyegetéssel.

Az UNIAN idézte még Putyint, aki azt is kijelentette az önkényesen kikiáltott két szakadár - a donyecki és a luhanszki - területre utalva: "segítséget nyújtunk mindkét el nem ismert köztársaságnak, és ezt megtesszük a jövőben is".

"Az ukrán államiság szabad ukránok millióinak bátorságán, hazafiságán és hitén alapul, olyanokén, akik képesek megvédeni és gyermekeik számára megőrizni a szabadságot, a demokráciát és a függetlenséget" - hangoztatta Turcsinov. Kiemelte: "ez az alapvető különbség a mi államiságunk és az orosz között. Utóbbi ugyanis csak totalitárius körülmények között tud létezni, csendőrök, csekisták, KGB-sek által rácsokkal és szögesdrótokkal körbezárva". Turcsinov szavai szerint az orosz államiság megkínzott, áratlan emberek csontjain hever.

Moszkva tagadja, hogy pénzügyileg, katonailag és fegyverekkel támogatná a kelet-ukrajnai szakadárokat, a konfliktust Ukrajnán belül kirobbant belháborúnak, polgárháborúnak nevezi, aminek nem résztvevője. Ezzel szemben Kijev álláspontja, hogy Oroszország váltotta ki a konfliktust, agressziót folytat Ukrajnával szemben, csapatokkal, hivatásos katonákkal, magas rangú tisztekkel és jelentős fegyverzettel van jelen a megszállt keleti országrészben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!