Az amerikai elnök idősebb fia tanú lesz az orosz kapcsolatokról szóló szenátusi meghallgatáson

Külföld, 2017.08.30

Az amerikai elnök, Donald Trump idősebb fia, ifjabb Donald Trump tanú lesz a szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán, amely Donald Trump tavalyi elnökválasztási kampánya munkatársainak orosz kapcsolatait tárgyalja - közölte kedden a CNN hírtévé.  

A szenátusi bizottság nem hozta nyilvánosságra a meghallgatás időpontját, de médiaértesülések tudni vélik, hogy "néhány héten belül" sor kerül rá. A bizottság kedden csak azt közölte: megállapodott ifjabb Trumppal, hogy a meghallgatás zárt ajtók mögött zajlik majd.

Az igazságügyi bizottság - amely csak egyike a Trump-kampány és orosz tisztségviselők közötti kapcsolatokat vizsgáló bizottságoknak -, még júliusban szólította nyilvános meghallgatásra az ifjabb Trumpot, nem sokkal azt követően, hogy nyilvánosságra került találkozója egy orosz ügyvédnővel, aki a Kremlhez közelállónak mondta magát és terhelő dokumentumokat ígért Hillary Clinton, volt demokrata párti elnökjelöltről. Trump elnök fia azonban azt válaszolta: nyilvános meghallgatáson nem vesz részt, de zárt ajtók mögött szívesen tájékoztatja a szenátorokat, és a kért dokumentumokat is átadja nekik.

Sem ifjabb Donald Trump, sem pedig ügyvédje, Alan Futerfas nem reagált az amerikai sajtó megkereséseire.

A szenátus igazságügyi bizottsága mellett a képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságai is vizsgálódnak azt illetően, hogy vajon a Kreml milyen erőfeszítéseket tett a tavalyi amerikai elnökválasztás folyamatába történő beavatkozás érdekében és vajon Donald Trump választási kampányának munkatársai összejátszottak-e orosz tisztségviselőkkel Trump választási győzelme érdekében. Ugyanez ügyben folytat vizsgálatot Robert Mueller, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatója, akit kifejezetten e vizsgálat irányítására bíztak meg különleges ügyészi feladatokkal.

Jared Kushner, Trump elnök veje és egyik tanácsadója, valamint Paul Manafort, a Trump-kampány első menedzsere már részt vett zárt ajtók mögötti meghallgatáson a szenátus hírszerzési bizottsága előtt.

Kedden későn este egyébként Robert Mueller különleges ügyész büntetés terhe melletti idézést kézbesíttetett Paul Manafort és szóvivője számára. Mueller bizonyos üzleti dokumentumokat kér a volt kampánymenedzsertől. A CNN hírtelevízió információi szerint Manafort ellen jelenleg vizsgálat folyik feltételezett adó-, és pénzügyi bűncselekmények miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!