Az amerikai elnök jegyzéket írt alá a szabadalmi jogot érintő kínai gyakorlat megvizsgálásáról

Külföld, 2017.08.14

Donald Trump amerikai elnök jegyzéket írt alá hétfőn a szabadalmi jogot érintő kínai gyakorlat kivizsgálásáról.

Az elnök által aláírt memorandum célja, hogy zöld utat adjon annak a vizsgálatnak, amely az amerikai szellemi termékek feltételezett kínai eltulajdonítását kívánja feltárni.

Donald Trump "nagy lépésnek" minősítette a dokumentumot, amellyel felhatalmazta Robert Lighthizert, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalóját, hogy amennyiben elégséges és megfelelő bizonyítékot lát, hozzon döntést az esetleges nyomozás megindításáról. Ha Lighthizer megindíttatja a nyomozást, akkor a Kínában tevékenykedő amerikai vállalatoknak kötelezően be kell jelenteniük az Egyesült Államokban a szellemi termékeiket.

"Megvédjük dolgozóinkat, megvédjük a mi csodálatos országunkat előrevivő innovációt, alkotóképességet és találmányokat" - fogalmazott az elnök, aki "az amerikai szellemi termékek eltulajdonításával" vádolta meg Kínát. Lighthizer a dokumentum aláírása után kijelentette: "mindenre kiterjedő" vizsgálatot indíttat, és "amennyiben szükséges, meghozzák az intézkedéseket az amerikai ipar védelmében". A kereskedelmi főtárgyaló leszögezte: a lehető leggyorsabban elkészíti jelentését a Fehér Háznak.

Peking még a memorandum aláírása előtt reagált és kereskedelmi háború veszélyére figyelmeztetett. "Nincs jövője egy lehetséges kereskedelmi háborúnak. Ennek nem lenne győztese, csakis vesztese" - nyilatkozta a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Donald Trump mind az elnökválasztási kampányában, mind elnökként azt hangoztatta, hogy Kína nem folytat tisztességes kereskedelmet, és ezt kivizsgáltatja.

Az Egyesült Államoknak 2016-ra 350 milliárd dollárosra hízott a kereskedelmi deficitje Kínával szemben, és Trump többször jelezte Pekingnek, hogy szükségesnek tartja a kereskedelem kiegyensúlyozását, például a kínai piac több szektorának megnyitásával, vagy a vegyesvállalatok létrehozására vonatkozó kínai szabályozások enyhítésével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!