Az amerikai és az orosz külügyminiszter Szíriáról, Észak-Koreáról és Ukrajnáról egyeztetett

Külföld, 2018.01.24

Rex Tillerson amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonon egyeztetett Szíriáról, Észak-Koreáról és Ukrajnáról - jelentette be közleményében szerdán az amerikai külügyminisztérium.

Szíriával kapcsolatban Rex Tillerson és Szergej Lavrov megvitatta Oroszország szerepét abban, hogy biztosítsa Bassár el-Aszad szíriai elnök konstruktív hozzáállását az ENSZ irányította genfi folyamathoz.

Észak-Koreáról szólva az amerikai külügyminiszter tájékoztatta orosz kollégáját a napokban a kanadai Vancouverben Észak-Korea ügyében tartott konferenciáról, s arról, hogy a tanácskozáson felhívták a figyelmet Phenjan törvénytelen és veszélyes nukleáris és ballisztikusrakéta-programjára s egyúttal sürgették, hogy az ENSZ Észak-Korea ellen hozott szankcióit minden fél tartsa be.

Ukrajnát illetően az amerikai diplomácia irányítója emlékeztetett Kurt Volker amerikai különmegbízott és Vlagyiszlav Szurkov, orosz elnöki tanácsadó közelgő megbeszéléseire. Tillerson kiemelte annak szükségességét, hogy Oroszország gyorsítsa fel a minszki egyezményben vállalt kötelezettségei végrehajtását és vessen gátat a kelet-ukrajnai erőszak elharapódzásának.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!