Az amerikai igazságügyi miniszter a rendőri fegyelmezetlenség veszélyeire figyelmeztet

Külföld, 2017.08.02

Jeff Sessions, amerikai igazságügyi miniszter egy atlantai konferencián kedden este a rendőri fegyelmezetlenség és brutalitás veszélyeire figyelmeztetett.

A Fekete Rendőri Vezetők Országos Szervezetének a georgiai Atlantában rendezett konferenciáján Jeff Sessions - miközben az erőszakos bűncselekmények számának gyarapodásáról és az Egyesült Államokat fenyegető egyre nagyobb méretű kabítószer-fogyasztásról beszélt - kitért arra is, hogy megengedhetetlen a rendőri hatalommal történő visszaélés, a rendőri brutalitás.

A rendezvényről beszámoló amerikai médiumok - köztük az amerikai közszolgálati rádió (NPR) - felhívták a figyelmet arra, hogy a tárcavezető első alkalommal szólt a rendőrök hatalommal történő visszaéléséről. Sőt, leszögezte, hogy a "rossz" rendőrtisztek jelentős mértékben járulnak hozzá egy-egy közösségben a rendőrök és általában a rendőrség intézménye iránti bizalmatlanság kialakulásához.

Sessions eseteket idézett az elmúlt évekből, amikor a rendőrség fellépése miatt emberek haltak meg. "Amennyire elkötelezett vagyok az iránt, hogy kiálljak a munkájuk során önvédelmükben halált okozó erővel jogosan fellépő rendőrök mellett, annyira élni fogok a hivatalom adta hatalommal akkor is, ha felelősségre kell vonni bármely rendőrt, aki megsérti a törvényt" - fogalmazott beszédében Sessions, majd kifejtette, hogy véleménye szerint "elegendő egyetlen rossz rendőr is annak a megbecsültségnek a tönkretételéhez, amelyet sokak több évi tisztességes munkájával építettek fel".

A miniszter az amerikai társadalom komoly gondjának minősítette, hogy a kisebbségi közösségek nem bíznak a rendőrségben. "Katasztrofálisnak" mondta a rendőrhiányt és új rendőrök felvételének nehézségeit.

"Az afroamerikaiaknak csupán 30 százaléka vallja azt, hogy bízik a rendőrökben" - fogalmazott Sessions. Hozzátette, hogy az elmúlt három évben ez az arány további 5 százalékkal csökkent. Fontos feladatnak nevezte e tendencia visszafordítását. "Jó viszonyt kell kialakítanunk a közösségeinkben és hatékonyaknak kell lennünk a bűnmegelőzésben minden közösségben" - mondta a rendőrtisztek előtt.

Néhány nappal korábban Donald Trump amerikai elnök New Yorkban egy rendőrképző főiskolán mondott beszédében félreérthetően fogalmazva erőteljes fellépésre buzdította a rendőröket a bűnöző bandák elleni harcukban, azt mondta, nem kell olyan kedvesnek lenniük azokkal, akiket őrizetbe vesznek. Ezt sokan úgy értelmezték, mintha Trump rendőri erőszakot szorgalmazott volna. A Fehér Ház szóvivője akkor leszögezte, hogy az elnök csupán tréfálkozott, nem gondolta komolyan, amit mondott. Jeff Sessions keddi beszédében ugyan nem tért ki erre, de sajtójelentések szerint a beszéd után tartott egyik rendezvényen a Fehér Ház állásfoglalásával egyező véleményt hangoztatott, s félreértett tréfának minősítette az elnök megjegyzését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!