Az amerikai igazságügyi minisztérium pert indít Kalifornia ellen

Külföld, 2018.03.07

Jeff Sessions  amerikai igazságügyi miniszter szerdán hivatalosan  bejelentette, hogy a minisztérium pert indít Kalifornia állam ellen, mert nem hajlandó együttműködni a szövetségi hatóságokkal és a helyi törvényekre hivatkozva nem ad információkat az illegális bevándorlók kitoloncolásához.

Nincs elszakadás, a szövetségi törvényeket mindenütt be kell tartani - hangsúlyozta Sessions a rendfenntartó erők Sacramentóban rendezett konferenciáján.

A tárcavezető leszögezte, hogy bár a bevándorlás megítélésében sokféle felfogás és politikai vélemény létezik, a törvény célja egyértelmű és világos, és a szövetségi törvényeket az Egyesült Államok valamennyi tagállamában be kell tartani. "Nincs érvénytelenítés, nincs kilépés, a szövetségi törvény a legfőbb törvény az országban. Aki ebben kételkedik, konzultáljon Abraham Lincolnnal. Ezt a témát egyszer s mindenkorra megoldottuk" - fogalmazott Sessions.

A szövetségi igazságügyi minisztérium a szerdán benyújtott, 18 oldalas keresetében annak az illegális bevándorlókat védelmező három törvénynek a megsemmisítését kéri, amelyet tavaly ősszel szavazott meg a kaliforniai törvényhozás. A vitatott törvények megtiltják a kaliforniai rendfenntartó erőknek, hogy információkat szolgáltassanak a szövetségi bevándorlási hivatal munkatársainak a letartóztatott, vagy már el is ítélt - és ezért kitoloncolás előtt álló - illegális bevándorlókról, megtiltják a magánvállalatok munkaadóinak az önkéntes együttműködést a bevándorlási hivatallal a munkahelyek ellenőrzésében, és előírják a kaliforniai állam illetékeseinek, hogy ellenőrizniük kell azokat a börtönöket, amelyekben a szövetségi hatóságok illegális bevándorlókat tartanak fogva.

A szövetségi igazságügyi minisztérium érvelése szerint ezek a törvények szándékosan akadályozzák a kormányzat bevándorlási politikájának érvényre juttatását. A tárca álláspontja szerint e törvények érvénytelenek is, mivel megsértik az amerikai alkotmánynak azt az úgynevezett felsőbbségi záradékát, amely kimondja, hogy a szövetségi törvények előbbre valók, mint a tagállamiak. "A felsőbbségi záradék nem teszi lehetővé Kaliforniának, hogy megakadályozza az Egyesült Államokat a kongresszus által megszavazott törvények érvényesítésében" - érvelt bírósági beadványában az igazságügyi minisztérium.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!