Az amerikai kormány harci repülőgépeket ad el Nigériának terrorellenes harchoz

Külföld, 2017.08.05

Az amerikai kormány pénteken jóváhagyta harci repülőgépek eladását Nigériának a Boko Haram nevű terrorszervezet elleni harchoz.

A 600 millió dolláros fegyverüzlet keretében Washington tizenkét A-29 Super Tucano könnyű harci-kiképző repülőgépet, továbbá lőszereket és hadfelszereléseket ad el a nyugat-afrikai országnak.

A Pentagonhoz tartozó Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy a repülők két terrorszervezet, a Boko Haram és az Iszlám Állam elleni nigériai katonai műveletekben vesznek majd részt, és emellett segítik a nigériai hadsereget a kábítószer-, fegyver-, és emberkereskedelem elleni küzdelemben is.

"Nigéria fontos partnere az Egyesült Államoknak nemzetbiztonsági célja megvalósításában, az Iszlám Állam legyőzésében, beleértve a terrorszervezet afrikai csoportjait is" - fogalmazott a közlemény.

A repülőgép-eladás 2016 májusa óta napirenden van Washingtonban. Kormányzata utolsó napjaiban, 2017 januárjában azonban a demokrata párti Barack Obama - Donald Trump elnök elődje - felfüggesztette az ügyletet, arra hivatkozva, hogy egy nigériai harci gép a kameruni határnál lévő egyik menekülttábort bombázta, ahol éppen a Boko Haram elől elmenekült civilek voltak. Néhány héttel Obama döntése után Donald Trump telefonon biztosította Muhammadu Buhari nigériai elnököt, hogy az új republikánus kormányzat támogatja a harci repülőgépek eladását, hogy ezzel is segítse az afrikai országot a terrorellenes harcban.

A kongresszusnak 30 nap áll rendelkezésére, hogy jóváhagyja a repülőgépek és a hadfelszerelések eladását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!